Росіяни у Казахстані жаліються на «геноцид» та «утиски» російськомовних і з нетерпінням чекають на приїзд «зелених чоловічків», передає ТСН.

На 2013 рік у Казахстані нараховували понад 21% росіян, а в деяких містах, зокрема в місті Усть-Кам'яногорську, уродженців РФ майже 58%. Російський журналіст Ілля Азар, який відвідав вказаний населений пункт, розповідає, що російський президент Володимир Путін запустив тут справжні народні хвилювання, зробивши гучну заяву про те, що Казахстан ніколи не був державою.

 «(Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв – Ред.)зробив унікальну річ – він створив державу на території, на якій ніколи держави не було», – сказав Путін, виступаючи на молодіжному форумі «Селігер».

Після цих слів місцеві казахи намагалися запустити акцію протесту під назвою «Відправ Путіну підручник історії», втім, невдовзі народне невдоволення стихло.

Натомість активізувалися місцеві росіяни: вони почали жалітися на «геноцид» російськомовних громадян і казати про те, що їх «передали Казахстану, як мішок картоплі».

 «Нас, за висловом Путіна, як картоплю їм передали», – розповів журналісту видання «Медуза» представник відомого в Казахстані слов'янського руху «Лад» Олег Навозов.

Жалітися росіяни почали і на перейменування міст на «казахський лад».

«Раз це земля казахів, то і росіянам вони натякають: а ви не лізьте. Російські колонізатори, мовляв, нічого доброго не зробили, і без росіян в Казахстані буде краще», – заявив представник місцевого фонду «Руський мир» Микола Плахотін, коментуючи пропозицію президента Назарбаєва перейменувати Казахстан в «Казак Єлі» («Вітчизна казахів»).

Скаржаться місцеві росіяни і на те, що інтереси російськомовних людей нібито не представлені ні у держапараті, ні в судовому корпусі, ні в силових структурах.

Не подобається місцевим уродженцям РФ і недостатнє викладання російської у школах. Місцеві жителі стверджують, що зазнають певних «утисків» через використання російської у побутовому житті, і дивують своїм уявленням про ситуацію в Україні.

«Юлія Тимошенко забороняла в українських школах навіть на перервах говорити російською. Нам хоча б поки не забороняють вдома говорити тут російською, але утиски є» – додає Плахотін.

До можливої появи у Східному Казахстані російських «зелених чоловічків» місцеві жителі відносяться вкрай скептично. Втім, місцеві журналісти наголошують, що радіти приходу «ввічливих людей» будуть 90% місцевих росіян, хоча й не дуже на це сподіваються. Мовляв, у Криму та Донбасі є за що воювати, а у Казахстані – лише голий степ.

Натомість російський журналіст Азар запевняє, що критичних проблем з вживанням російської мови на сході Казахстану немає, а життя у місцевому Усть-Кам'яногорську, де він і робив свій репортаж, нічим не відрізняється від життя у провінційному російському місті.

Як повідомлялося раніше, у Росії збираються саджати на 25 років за «геноцид російськомовного населення». Під «прицілом» Кремля українські політики та військові, а також «Правий сектор».