У  Маріуполі на металургійному комбінаті «Азовсталь» завершується реконструкція доменної печі №4, виробнича потужність якої дає змогу щодоби варити понад 4 тисячі тонн чавуну. Завдяки певним зусиллям та солідним інвестиціям від групи «Метінвест» обсягом 90 мільйонів доларів на підприємстві звели фактично нову домну — найсучаснішу і найбільш енергоефективну в  всьому металургійному виробництві України. А в Маріуполі застосування передової технології очищення газів позитивно позначиться на довкіллі, оскільки викиди пилу зменшаться на 20%.

Фахівці стверджують, що нова домна відповідає всім європейським екологічним стандартам. Зокрема на агрегаті замість застарілого електрофільтра запрацює значно сучасніша система газоочищення — найбільш ефективна технологія знешкодження шкідливих викидів. За словами генерального директора «Метінвесту» Юрія Риженкова, незважаючи на об’єктивні труднощі, тільки торік компанія інвестувала у поліпшення стану довкілля міста 230 мільйонів гривень.

«Ми зосереджені на розвитку, але разом із підвищенням конкурентоспроможності та ефективності виробництва маємо ще важливішу мету: чисте небо над металургійними заводами», —  каже він.

   На жаль, на темпах реконструкції позначилися бойові дії поблизу приморського міста та відповідна ситуація у населеному пункті. Попередньо планували: щодоби на ремонті роботи мали б виходити до 2 тисяч робітників, але під звуки канонади за околицею не боялися працювати лише 300 осіб. Крім того, після диверсій та зупинки залізничного сполучення виникли перебої з постачанням обладнання і сировини. Саме із цих причин поки що відкладається і введення в експлуатацію потужного і енергоефективного агрегата, готовність до роботи якого на початку літа вже становить 98%. Але щойно вдасться налагодити стабільне постачання вугілля, концентрату та іншої сировини, найсучасніша українська доменна піч почне виплавляти чавун без звичних для цього виробництва істотних шкідливих викидів в атмосферу.