Хресною дорогою до цвинтаря вояків, полеглих у Другу світову війну, поминальною панахидою та загальною  молитвою за Україну відкрився традиційний фестиваль військово-патріотичної пісні «Яворина-2014», що відбувся в урочищі Розтока поблизу села Липа Долинського району Івано-Франківщини. Тут у 1944 році розташовувалася старшинська школа УПА. Штаб школи разом з охороною загинув у нерівному бою. Серед цих гір завершив свій земний шлях і крайовий провідник Організації Українських Націоналістів Ярослав Мельник. Біля його пам’ятника прикарпатці та гості краю освятили Пам’ятний хрест Небесній Сотні.

Як завжди, на цей пісенний фестиваль приїхали учасники з усієї України. Але багатьох співаків, що традиційно рік у рік виступали на сцені «Яворини», цього разу не було — вони замість гітар взяли зброю і воюють у зоні АТО на сході країни. І там патріотичною піснею піднімають військову звитягу українських бійців.

— Ми живемо в непересічний час. Формуємо нову героїку, нові легенди, які підтримуватимуть дух народу. До сьогодні ми це черпали з історичної глибини. Тепер ми вже знаємо про Героїв Небесної Сотні, Героїв Майдану і героїв, що нині воюють за цілісність держави, — зазначив у виступі на урочистостях віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич. — На їхньому прикладі зростатимуть наступні покоління, як наші діди та прадіди знаходили джерело сили й мужності у героїці січового стрілецтва й Карпатської України.

Виступи богатиря Назара Павліва продемонстрували силу тіла і силу духу. Фото Миколи МАЦЮКА

Учасники «Яворини» переглянули патріотичні фільми «Історія однієї криївки», «Майдан змін. Український Рубікон». Окрім різноманітних традиційних заходів, організатори цьогорічного фестивалю передбачили у програмі змагання з військових вправ: збирання-розбирання автомата, стрільбу з малокаліберної зброї тощо.