ФІНАНСУВАННЯ

Схоже на те, що держава цього року стала піклуватися не лише про так звані комунальні будинки, а й про житлооб'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Так, 2011 року на ремонт житлового фонду цього сегмента, держава виділяє 40 млн грн. Це стало відомо зі слів директора департаменту стратегії реформування та розвитку житлово-комунального господарства Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталії Олійник. Однак, за її словами, кошти на ремонт житла виділятимуться за умови співфінансування 20% вартості проекту мешканцями будинку, який підпорядковано ОСББ.

Чи дійдуть гроші цього року до таких об'єднань? Як це закріплено на законодавчому рівні?

За словами юриста ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олександра Серпокрилова, Кабінет Міністрів постановою N 160 від 28.02.2011 р. затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації пілотних проектів у сфері житлово-комунального господарства, в тому числі і для ОСББ. "Але передбачається таке співфінансування за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів та/або інших джерел (наприклад, за рахунок власних коштів ОСББ) за умови проходження ними конкурсного відбору у порядку, встановленому Мінфіном та Мінекономіки. Так, згідно з Порядком для одержання виділених державним бюджетом коштів ОСББ мають виконати низку умов, що, безперечно, ускладнить надходження коштів до адресата. Таким чином, говорити про спрямування цього року 40 млн грн на ремонт будинків, в яких створено ОСББ, як про доконаний факт, на мою думку, передчасно", - зазначає він.

Утім, більшість експертів вважають, що ОСББ все ж таки мають розраховувати перш за все на власні ресурси, використовуючи їх якомога ефективніше і звертатися за допомогою держави лише у разі крайньої потреби.

На сьогодні в Україні налічується понад 12 тис. ОСББ. Припустимо, що половина таких будинків потребують капітального ремонту. А на такі потреби бюджетом передбачено 40 млн грн. Простий підрахунок дає зрозуміти, що цих коштів для приведення будинків у належний стан недостатньо.

Отже, власники квартир багатоповерхових будинків перш ніж виходити з-під "крила" ЖЕКів, повинні ретельно розрахувати, чи зможуть вони надалі підтримувати належний стан житла без допомоги держави. Передусім це в змозі робити ОСББ, утворені на базі щойно збудованих будинків, які не потребують капітальних ремонтів, заміни комунікацій тощо.