Найближчим часом на базі Шосткинського заводу «Імпульс», що входить до складу концерну «Укроборонпром», розпочнуть виготовляти якісно нову продукцію — електронні детонатори. На переконання фахівців, це знаковий і суттєвий прорив у гірничорудній промисловості, будівництві, металургії, де головним чином застосовують засоби ініціювання вибухів.

За словами директора «Імпульсу» Євгена Чернова, новинка вже пройшла перші випробування і є всі передумови для її серійного виробництва. Це стало можливим завдяки тісній співпраці з російськими партнерами — колективом ЗАТ «Томський завод приладів», який до поліського міста постачатиме електронні вузли. Шосткинці виготовлятимуть комплектуючі частини і збиратимуть детонатори.

Росіяни високо оцінюють промисловий та науковий потенціал українського «Імпульсу». З-поміж низки можливих кандидатів на партнерство вони зупинили свій вибір на Шостці, бо вважають, що саме це відоме підприємство здатне успішно впоратися з таким завданням.

Електронний засіб ініціювання промислових вибухів — якісно нове слово в промисловому виробництві. Насамперед з точки зору безпеки і ефективності  застосування, зручності у транспортуванні. Так, на відміну від дротових детонаторів електронний приводиться в дію за мілісекунди або за одну  тисячну, до того ж  гарантує максимально високу якість подрібнення породи.

За словами начальника управління промисловості Сумської облдержадміністрації Сергія Крестенкова, спільна шосткинсько-томська продукція має чудові перспективи. Адже до цього часу ні в Росії, ні в Україні  її ніхто не випускав. Тож є всі підстави розраховувати на великі й постійні замовлення.

Окрім цього, спеціалісти вважають, що років через десять саме електронні детонатори пануватимуть не тільки на просторах СНД, а й загалом у світі. І це надійна гарантія стабільності і розвитку «Імпульсу», його робітничого колективу, місцевої соціальної інфраструктури.