Павло КУЩ, 
«Урядовий кур’єр»

Ситуація щодо патріотичного виховання молоді та старших жителів Донбасу вільних від бойовиків  населених пунктах подекуди нагадує незоране поле. Це відзначили й учасники круглого столу «Успішні практики популяризації української мови, культури та історії на звільнених територіях зони АТО», що відбувся у Слов’янську з ініціативи Всеукраїнського громадського руху «Не будь байдужим!» та за сприяння в. о. міського голови Олега Зонтова. Але під час обговорення креативних форматів такої  роботи  всі присутні відзначили справді успішний і перспективний момент  — презентацію документального фільму «Холодний Яр. Воля України — або смерть!».

Ідея фільму — боротьба за незалежність України — явище не одного окремого регіону, вона має стати об’єднавчим чинником для всіх жителів країни.

«Важко переоцінити актуальність цієї стрічки, адже вона піднімає бойовий дух бійців, українських патріотів та всіх небайдужих людей», — підкреслила важливість  показу керівник Всеукраїнського громадського руху «Не будь байдужим!» Оксана Левкова. І показово, що картину про жорстоку боротьбу українських повстанців проти російських загарбників у 1919 —1922 роках висловили бажання переглянути бійці добровольчих батальйонів, курсанти військових та міліцейських навчальних закладів, а також студенти й учні старших класів. З’явився навіть намір розповсюджувати фільм підпільно у поки що окупованих зонах Донбасу та Криму.