Напрями активізації торговельно-економічного співробітництва між Україною та Францією обговорив учора в Парижі із французьким колегою Мануелем Вальсом Прем’єр-міністр нашої країни Володимир Гройсман. Зустріч відбулася в межах робочого візиту глави уряду до Французької Республіки.

Вони визнали недостатнім наявний рівень товарообігу між обома країнами, який не відповідає їхньому потенціалу. Тому й домовлено відновити роботу змішаної Українсько-французької міжурядової комісії у 2017 році, а також діяльності галузевих робочих груп.

Володимир Гройсман і Мануель Вальс порозумілися з напівслова. Фото з Урядового порталу

Щоправда, нині обсяг міжнародної торгівлі зріс на чверть. Але Володимир Гройсман вважає, що і в енергетиці, і в літакобудуванні, і в аграрному секторі та освіті країни мають величезні можливості для співпраці. «Це дуже корисно для двох економік — України та Франції», — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Французький бізнес представлено в Україні досить широко, але він планує розширюватися. Глава нашого уряду поінформував колегу про дії Кабінету Міністрів у напрямі поліпшення бізнес-клімату в Україні. Узгодити всі питання представники підприємницьких кіл домовилися в процесі роботи французько-українського бізнес-форуму.

Крім того, Прем’єр-міністр поінформував французьку сторону про започатковану урядом масштабну публічну відкриту приватизацію державних підприємств в Україні й запросив представників французького бізнесу взяти участь у приватизаційній кампанії.

Гуманітарній сфері також знайшлося місце під час розмови двох прем’єрів, зокрема у контексті розпочатої у нас реформи державної служби. Україна зацікавлена у продовженні співпраці з Національною школою адміністрації Франції (ENА) та Генеральною дирекцією з питань адміністрації та державної служби Франції (DGAFP).

«Уряд зацікавлений у всебічній розбудові взаємовигідних відносин із Францією», — наголосив Володимир Гройсман і запросив Прем’єр-міністра Франції відвідати Україну з візитом.

Прем’єр-міністр також звернувся із проханням включити українську до переліку іноземних мов, іспит із яких можна скласти для здобуття французького диплома про освіту (бакалаврат).

«Активізація заходів із проведення реформи державної служби входить до пріоритетів українського уряду», — наголосив Володимир Гройсман.

Було обговорено й ситуацію на Донбасі. У цьому контексті Володимир Гройсман наголосив, що альтернативи мінським домовленостям немає.

У програмі робочого візиту до Франції — зустріч Володимира Гройсмана з міністром економіки та фінансів Мішелем Сапеном, головою Сенату парламенту Жераром Ларше. Заплановано також його участь у французько-українському бізнес-форумі й зустріч із керівниками провідних французьких промислово-фінансових компаній та груп.