Робочу поїздку Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на Київщину було присвячено переважно економічним питанням. Майданчиком для цього стало ТОВ «Білоцерківський завод препаративних форм», у відкритті якого взяв участь глава уряду, ознайомившись з асортиментом продукції та виробничим процесом.

На думку очільника Кабінету Міністрів, влада в сучасних умовах має сприяти бізнесу на всіх етапах діяльності та виробництва готової продукції, а також у розв’язанні поточних проблем, що виникають під час роботи. «У бізнесу має бути одне завдання: проінвестувати, побудувати підприємство, виробити продукт і його продати. На всіх цих етапах влада має сприяти і розв’язувати за цей бізнес проблеми, що виникають», — уточнив Володимир Гройсман.

Якщо ж у когось з’явиться бажання використати владні повноваження для тиску на бізнес, ті стануть «класовими» ворогами уряду, особисто Прем’єр-міністра та України. «Ніхто не дозволить робити диверсію щодо нашої країни. Ніхто не дозволить пригнічувати підприємництво, яке фактично продукує нашу незалежність», — підкреслив Володимир Гройсман.

Між іншим, за здійснення тиску на бізнес звільнено вже десятки працівників ДФС і митниці. «Я йтиму далі. Я не зупинюсь. Тому що вважаю, що наше завдання — для цього нас обирають люди або дають нам повноваження і владу — дати можливість людям нормально реалізувати себе у нашій країні», — цитує слова Прем’єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У цьому контексті Володимир Гройсман зазначив, що Офіс супроводження інвестицій, який незабаром буде створено при Прем’єр-міністрі, відстежуватиме стан бізнесу в Україні, щоб розуміти, які в нього проблеми, і оперативно їх розв’язуватиме. Здійснюватиме Офіс і необхідні процедури й погодження за ті підприємства, що плануватимуть робити нові інвестиції.

Позитивний приклад білоцерківців, а саме відкриття згаданого підприємства (і таких, які створюватимуть продукцію з доданою вартістю, має бути чимало), свідчить, що інвестування в Україну відновлюється.

«Завдання уряду полягає в тому, щоб створити умови, за яких би такі підприємства з’являлися в Україні щотижня», — окреслив мету Прем’єр. І те, що вони насправді з’являються, — дуже добрий сигнал про відновлення інвестування. У цьому контексті нагадано й про нещодавнє відкриття на Львівщині заводу японської компанії Fujikura.

А новостворене ТОВ «Білоцерківський завод препаративних форм» вироблятиме засоби захисту рослин. Тобто йдеться саме про омріяну урядом додану вартість. А ринок подібної продукції в Україні нині оцінено в 6—7 мільярдів гривень.

Саме тому сировинний тип економіки України має відійти в історію. «Ми всі зацікавлені в тому, щоб кожна гривня, інвестована в економіку України, була успішною», — вкотре озвучив мету уряду його керівник.

Є й інший бік медалі: потребам на ринку праці має відповідати державне замовлення на підготовку фахівців за визначеними спеціальностями. «Готуючи державне замовлення на наступний рік, потрібно дуже ретельно попрацювати з бізнесом, виробництвами, підприємствами, щоб те державне замовлення, яке ми робимо, відповідало тому, в чому є потреба українського виробника, підприємця», — заявив Прем’єр-міністр.

Бо нерідко трапляється так, що відбувається замовлення на підготовку фахівців тих спеціальностей, які не потрібні, а про фахівців дефіцитних спеціальностей потурбуватися чомусь забувають. І це викривлення слід виправляти найближчим часом.

Також уряд підтримує ініціативу створення індустріальних парків в Україні та визнання міжнародного арбітражу. Прем’єр-міністр висловив сподівання, що парламент остаточно ухвалить відповідні рішення, «так, що у кожному місті, в кожній області буде створено спеціальні індустріальні парки, які отримають преференції від держави».

Поділився Прем’єр і планами уряду щодо подальшої долі Одеського припортового заводу, тобто про завдання до кінці року провести аукціон з продажу цього підприємства. «Ми хотіли б, щоб у цьому році відбувся відкритий публічний аукціон з продажу цього заводу, — підкреслив він. — Думаю, що пропозиція від Фонду державного майна має надійти вже найближчим часом».