АКТУАЛЬНО.  Останній раз таку кількість урядовців у сесійній залі Верховної Ради було помічено під час урочистого засідання з нагоди 20-ї річниці Незалежності. І хоча члени Кабміну (крім тих, хто у відрядженні, на лікарняному чи у відпустці) мають бути присутні у парламенті кожної п’ятниці на «Годині запитань до уряду», останнім часом в урядовій ложі їх було обмаль. Однак днями незадоволення «прогулами» висловив Президент, тому вчора у Верховній Раді члени Кабміну були практично у повному складі.

Основну кількість депутатських запитань було адресовано віце-прем’єр-міністру — міністру соціальної політики Сергію Тігіпку. Парламентарії цікавилися рівнем соціальних видатків та гарантій, який закладено в держбюджет наступного року. Віце-прем’єр наголосив на тому, що уряд забезпечує і забезпечуватиме постійне зростання соціальних стандартів. За його словами, попередній склад Кабміну за півтора року роботи переглядав соціальні стандарти фактично один раз. А враховуючи, що у той період була економічна криза, вони фактично знизилися. «У 2009 році реальні доходи населення зменшилися на 10%. Нинішній уряд у 2010 — 2011 роках розпочав поетапне підвищення прожиткового мінімуму», — наголосив Сергій Тігіпко.

Він повідомив, що у грудні цього року прожитковий мінімум для працездатного населення буде на 35% більшим, ніж позаторік. Така тенденція, пообіцяв урядовець, триватиме й у 2012 році. Загалом, за словами урядовця, протягом 2010 — 2012 років збільшення прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років становитиме 52,1%, для дітей віком від 6 до 18 років — 54,3%, для працездатного населення — 54,4%, для непрацездатного — 54,3%.

Крім того, Сергій Тігіпко зазначив, що в минулорічному держбюджеті було передбачено 5,9 млрд грн для виплати соціальних гарантій, зокрема на пільги — 4,1 млрд грн, на субсидії — 1,8 млрд грн. Цьогоріч передбачили 7 млрд грн, з яких на пільги спрямовано 4,9 млрд грн, на субсидії — 2,1 млрд грн. У бюджеті на 2012 рік на соціальні витрати заплановано закласти 7,4 млрд грн, зокрема на пільги — 5,2 млрд, на субсидії — 2,2 грн. «Рік у рік ми збільшуємо ті статті витрат, які забезпечують соціальний захист для громадян», — наголосив віце-прем’єр.

Він також повідомив, що у 2012 році планується зменшити дефіцит Пенсійного фонду до 2,2 млрд грн, або 14,5% ВВП (у 2009 р. цей показник становив 30 млрд грн, або 18,1% ВВП). «Важливо, що ми знижуємо частку дефіциту Пенсійного фонду відносно до ВВП. Таким чином, ми гарантуємо стабільні виплату та зростання пенсій», — заявив урядовець.

Говорячи про збільшення мінімальної зарплати, Сергій Тігіпко повідомив, що у наступному році рівень її зростання буде майже вдвічі більшим за прогнозовану інфляцію. «Рівень інфляції на 2012 рік очікується 7,5%, зростання мінімальної заробітної плати — на 14%, що практично вдвічі вище зростання цін. У грудні 2011 року вона (мінімальна зарплатня) становитиме 1004 грн — це на 9% більше, ніж торік. Проект держбюджету на 2012 рік передбачає розмір мінімальної зарплати 1098 гривень», — поінформував урядовець.

Відповідаючи на запитання про ситуацію із заборгованістю по зарплатні, Сергій Тігіпко зазначив, що повністю розв’язати цю проблему не вдається через підприємства-банкрути, на які припадає майже половина цього тягаря. Поліпшити ситуацію уряд пропонує законодавчо: «Ми підготували зміни до закону про банкрутство, якими передбачено скорочення термінів, збільшення відповідальності всіх учасників процесу банкрутства».

Він також повідомив, що протягом листопада 2008 — березня 2010 року заборгованість із зарплати зросла до 1,7 млрд грн. «У 2,6 раза збільшив заборгованість попередній уряд. За півтора року нам вдалося її зменшити на 677,8 млн грн, або на 40%», — зазначив Сергій Тігіпко.

Цікавилися парламентарії скандально відомим законопроектом «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Документом, який схвалено у першому читанні, передбачено скасування соціальних пільг для 16 категорій громадян. Сергій Тігіпко повідомив, що після консультацій з громадськими організаціями уряд не підтримає другу частину законопроекту, у якій, власне, і йдеться про скасування пільг, і звернеться до парламенту, аби це питання не розглядалося. Водночас віце-прем’єр запевнив, що ніякого зменшення соціальних виплат не буде — у наступному році вони, навпаки, зростатимуть.