Валентин  ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

В країні наприкінці минулого року започатковано нову молодіжну ініціативу — Всеукраїнський студентський волонтерський рух. Він утворився з бажання студентства Національного університету біоресурсів і природокористування України не лише допомагати захисникам країни, які захищають її цілісність на сході, а й координувати діяльність своїх волонтерів і їхніх колег з інших вишів. Тож у Центральному будинку офіцерів Збройних сил України на презентації цього патріотичного руху студентства зібралися представники багатьох вишів з усіх регіонів.

Спудеї активно долучаються до волонтерського руху. Фото надане автором

Представляючи Всеукраїнський студентський волонтерський рух, ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що ця подія дала старт масштабній роботі молоді, яка бажає допомагати українській армії, мирному населенню східних регіонів, постраждалим у зоні АТО та сім’ям загиблих військовослужбовців. І дуже важливо, що ідея виникла саме «знизу» — за покликом серця студентів університету, де вже активно діє перший осередок цього потужного молодіжного об’єднання. Його підтримали очільники інших вишів, де теж активно працюють волонтери, — голова ради ректорів Київського регіону, ректор КНУБА Петро Куліков та ректор НУФВСУ Євгеній Імас.

Оскільки Всеукраїнський студентський волонтерський рух народився в стінах   НУБіП, то й очолила його студентка цього університету Марія Митрофаненко. До речі, кілька днів тому вона з колегами по студентському самоврядуванню повернулася із зони АТО. Спілкуючись із бійцями, вони визначали потреби конкретних підрозділів, зокрема батальйону ОУН. Повернувшись з Пісків, за кілька днів зібрали необхідні кошти на тепловізор, якого потребували добровольці цього підрозділу. Його разом з іншим зібраним вантажем уже відправили на схід.

Студентська громада опікуватиметься пораненими та родинами загиблих під час бойових дій АТО. Дієвість руху забезпечуватиме чіткий розподіл напрямів діяльності волонтерів. Зокрема створюють медичні, технічно-інженерні, юридичні та інші групи для надання всебічної фахової допомоги. А щоб кількість членів руху постійно збільшувалася, студенти наполягають на включенні до Закону «Про вищу освіту» норм, якими заохочуватиметься волонтерство.