Бельгійські вчені створили пневматичну роборуку, яка змогла самостійно відновити пошкодження. Про це пише Naked Science.

Розробники шукають способи практичної реалізації та використання м'яких роботів, позбавлених твердого каркасу, «скелету» або «панцира», оскільки вони обіцяють велику гнучкість у власних рухах і в тонких маніпуляціях з об'єктами. Однак це пов'язано і з безліччю технічних труднощів,  наприклад такі роботи є більш схильними до механічних пошкоджень. Рішенням проблеми може стати використання матеріалів з ефектом самолікування, або самовідновлення.

Саме такий прототип представили нещодавно бельгійські вчені на чолі з Бремом Вандербортом (Bram Vanderborght) з Брюссельського вільного університету (VUB). Їхню статтю опублікував журнал Science Robotics.

В ній описаний пневматичний роботизований маніпулятор.

Як пише видання, полімер, з якого він створений, містить суміш речовин, здатних до реакції Дільса – Альдера.

«Завдавши матеріалу кілька пошкоджень, автори нагріли його з кімнатної  (25 °C) температури до 80 °C, «пропекли» так протягом 40 хвилин, після чого дали охолонути.

За добу поріз практично зник, а матеріал, як показали експерименти, відновив понад 98 відсотків своєї початкової міцності і гнучкості», — сказано в статті.

При підвищенні температури в матеріалі гнучкого робота протікає зворотна реакція Дільса – Альдера з розпадом зв'язків між його складовими фураном і малеімідом. Матеріал розм'якшується, і молекули можуть відносно вільно переміщатися по ньому, затягуючи «рану». Потім — при зниженні температури — пряма реакція протікає з утворенням зв'язків і появою шестичленних фосфоровмісних циклів, що викликають затвердіння і остаточне відновлення пошкодження. За словами пана Вандерборта і його співавторів, теоретично цей процес може повторюватися нескінченну кількість разів без будь-яких втрат в ефективності.

УНІАН