У рамках офіційного візиту в Україну державний міністр у справах Європи МЗС Великої Британії Девід Лідінгтон відвідав Дніпропетровщину, де обговорив із керівництвом області ситуацію на сході країни, подальшу співпрацю з регіоном, зокрема можливе підписання угоди в галузі освіти.

Девід Лідінгтон розповів про тісні контакти уряду Великої Британії з керівництвом України і постійну технічну допомогу, яку надає нам ця країна за різними напрямами. Зокрема йдеться про реформування судової, правової систем. Також створено спеціальну комісію, яка на основі досвіду європейських країн розробляє механізм реформування силових структур.

«Заявляю про чітку позицію Британії брати участь у відстоюванні цілісності та суверенності України як держави. Британія готова до подальшої тісної співпраці з урядом для досягнення цієї мети, — сказав британський міністр. — Дуже хотілося б вірити, що в найближчому майбутньому протистояння в Донецькій і Луганській областях закінчиться і уряд встановить контроль та законну владу в регіонах. Ми розуміємо, що буде потрібен додатковий час, аби переконати все населення України в перспективах співпраці з ЄС, в економічних вигодах, які країна може отримати».

За словами Девіда Лідінгтона, підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС — добрий старт для розвитку і створення процвітаючої економічно міцної й привабливої України. Велика Британія готова у цьому співпрацювати.

Девід Лідінгтон також розповів, що політикою уряду Великої Британії є перегляд формату відносин з Європейським Союзом. Попри те, що ЄС має низку досягнень — створення єдиного ринку, розширення демократичних засад тощо, періодично виникають дебати щодо перебування Великої Британії у цьому союзі. Тож уряд країни пообіцяв провести відповідний референдум.

Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов подякував уряду та народу Об’єднаного Королівства за рішучу підтримку територіальної цілісності й суверенітету України. «Ми високо оцінюємо ініціативу Великої Британії щодо третього етапу санкцій проти Російської Федерації, якщо вона не припинить фінансування терористів, передачу їм воєнної техніки, а також не закриє для них кордони», — сказав Борис Філатов і висловив сподівання на допомогу британських партнерів у реформуванні економіки, пообіцявши гарантії контролю за виділеними коштами.

Заступник голови Дніпропетровської ОДА від імені місцевої влади пообіцяв створити на Дніпропетровщині сприятливий інвестиційний клімат, а також рівні та вільні правила гри для всіх і запевнив, що облдерж?адміністрація докладе усіх зусиль для підтримки миру, порядку та стабільності на Дніпропетровщині, всебічно сприятиме боротьбі з бідністю, корупцією та реформуванню економіки.