А ВИ ДУМАЛИ! Саме так називатиметься цікавий путівник, який фактично створили студенти. Більше того, розробка цього корисного для міста видання — це спільний дипломний проект. П’ятикурсники Луганського державного інституту культури і мистецтв Олександр Ніколаєнко і Юлія Ляшун, а також магістранти Луганського національного університету імені Т. Шевченка Анастасія Зуєва та Андрій Скиба працювали над проектом понад рік. Лише фотографій було знято на 6 гігабайт комп’ютерної «пам’яті». Крім того, «замальовані» значущі об’єкти міста та їх зображення «вставлені» в мапи.

Завдяки кураторству доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЛНУ Михайла Ширяєва зібрано величезний інформаційний матеріал. Тож путівник пропонує гостям міста сім маршрутів, щоб краще пізнати «місто, де були відлиті гармати, які зупинили Наполеона під Москвою; місто, де розгромили турецький флот під час Синопської битви».

Творча група студентів та викладачів двох вишів мала великий успіх під час захисту свого дипломного проекту

Це далеко не єдиний дипломний проект вишу, який має прикладне значення і вже сьогодні реально затребуваний. «У Луганську немає жодного путівника, який був би так гарно ілюстрований. А гостей міста багато. І вони постійно шукають, де придбати такого роду літературу», — завважує завідувач науково-дослідного відділу обласного краєзнавчого музею Віра Башкіна.

— Люблю своє місто, —наголошує дипломант Олександр Ніколаєнко. — Якщо приїжджають друзі, неодмінно показую Меморіал борцям Революції. Аналогічний за архітектурно-скульптурною композицією монумент є тільки в Парижі. Або Свято-Володимирський собор — він новітній і найбільший на сході України. Місту є чим пишатися!

— Я родом з Єнакієвого —там теж немає свого путівника по місту, — розповідає Юлія Ляшун. — Але у нас, як і в Донецьку, не зберігся історичний центр. Це загальна картина промислових міст сходу України — їхні історичні центри свого часу «поглинули» заводи. А в Луганську такий центр є, його тепер почали реконструювати, бо це те, що варто берегти.

Путівник «Весь Луганськ у кишені» побачить світ у 2012 році. Тож найсхідніший обласний центр України зустріне гостей чемпіонату Європи з футболу у всеозброєнні.