Сумські волонтери вирішили назвати недавно відремонтований військовий автомобіль «Олександр Бербега» — на честь патріота-земляка, колишнього військового льотчика, який недавно пішов з життя. Невдовзі машина вирушить у зону АТО, щоб пришвидшити день перемоги українського народу над окупантом.

Як повідомив сектор зв’язків з громадськістю УМВС в Сумській області, Олександр Бербега свого часу служив вертольотчиком на Крайній Півночі. Офіцером запасу повернувся у рідні Суми, щоб передавати свій багатий військовий досвід молодим воїнам, зокрема майбутнім пілотам і парашутистам.

Саме в кабіні його крилатої машини молоді льотчики вперше починали самостійно управляти літаком та виконувати фігури пілотажу. З-під крила його машини над містом розліталися вітальні листівки з нагоди свят, а спортсмени-парашутисти влаштовували феєричні шоу.

А ще Олександр Віленович був одним із засновників громадської організації «Сумський слобідський козацький полк» і його беззмінним осавулом понад двадцять років.

Коли ж почалася війна на сході України, Олександр Бербега став волонтером і активно допомагав українським військовим. Маючи золоті руки, разом з товаришами лагодив та відновлював автомобільну техніку Сумського артполку.

Бербегу називали місцевим Кулібіним, бо після його ремонту навіть занедбана стара техніка починала працювати, їздити, літати. Узявшись за військовий автомобіль зв’язку ЗІЛ-131, перебрав його до останнього гвинтика, і машина запрацювала як годинник.

Нині його товариш — пенсіонер МВС, колишній дільничний інспектор Сумського райвідділу міліції Олександр Опаренко пригадує: Олександр Віленович не терпів нехлюйства і безвідповідальності. Казав, що солдати не повинні гинути через те, що десь недокручена гайка чи підтікає краник.

Друзі-волонтери вважають, що в машини їхнього побратима неодмінно буде справжній ангел-охоронець, який наближатиме перемогу бійців і неодмінно збереже їхні життя.