На виставці IDEAS-2016 Степан Полторак побачив багато новинок. Фото з сайту mil.gov.ua

Зустрічі з керівниками підприємств військово-промислового комплексу Пакистану провів міністр оборони Степан Полторак. Ідеться і про ті з них, з якими Україна вже співпрацює, а також про такі, з якими наша держава лише планує налагодити партнерські відносини.

Серед них прес-служба оборонного відомства виокремила «Фабрику з виробництва боєприпасів», підприємство важкої промисловості HIT TAXILA і Національну комісію з інженерії та науки Пакистану, яка є провідним науково-промисловим комплексом у сфері розроблення і виробництва високоточного озброєння, БПЛА, повітряних та морських систем і давно підтримує партнерські відносини з підприємствами вітчизняного ОПК.

Зустрічі й переговори відбулися не в кабінетах, а так би мовити, у прикладній площині — в межах дев’ятої Міжнародної виставки оборонної промисловості IDEAS-2016. 

Керівник першого згаданого підприємства генерал-лейтенант Омар Махмуд Хайят розповів, що за півтора десятиріччя боротьби з тероризмом Пакистан на 100% забезпечує власні оборонні потреби, а також знаходить можливість експортувати продукцію свого ВПК до сорока країн. Україна опинилася у схожій ситуації, а наявність так званого активного кордону, за словами пакистанського фахівця, зближує наші країни в методах протидії неадекватним діям сусідів. Події двох останніх років спонукають Україну дуже швидко рухатися вперед і розвивати наш військово-промисловий комплекс. «На жаль, у нас щодня гинуть люди, тому нам треба працювати ще ефективніше. У нас є велика сфера, де ми можемо співпрацювати. Зокрема, нам цікавий ваш досвід розгортання виробництва стрілецької зброї та боєприпасів. Спираючись на ваш досвід у цьому питанні, ми зможемо швидше та без зайвих помилок створити таке виробництво», — наголосив Степан Полторак.

Під час зустрічі сторони домовилися, що найближчим часом група експертів з України прибуде до Республіки Пакистан та розпочне роботу в цьому напрямі. У ході дев’ятої Міжнародної виставки оборонної промисловості генерал армії Степан Полторак відвідав експозиції підприємств оборонної промисловості багатьох інших країн, де було чого повчитися і нашим військовим, і виробникам.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»