ВІДЗНАКА ДІТЕЙ

Днями в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Садовського, як мовиться, яблуку ніде було впасти. А зібралися сюди на церемонію нагородження "Орденом Усмішки" директора Вінницького міського центру художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва "Барвінок", народного артиста України Петра Бойка. За правилами кандидатуру лауреата визначають винятково діти. Понад тисячу вихованців колективу, віком від 5 до 17 років, вважають, що їхній керівник гідний цієї нагороди. Комісія (капітул) у складі 60 чоловік (громадяни Польщі, Великобританії, Австралії, Білорусі, Бельгії та інших країн) підтримала вінницьких дітей.

В "Барвінку" панує атмосфера дружби, взаємоповаги та творчості, що дає можливість розкривати здібності і таланти кожної дитини. Цьому колективу аплодували у багатьох країнах світу. Член капітула Марек Павловські вручив "Орден Усмішки" Петру Бойку лише після того, як той (що є обов'язковим іспитом для лауреата) випив склянку лимонного фрешу із посмішкою на обличчі. Цим він засвідчив, що попри усілякі негаразди, кавалер ордену завжди крокує по життю усміхаючись.

"Орден Усмішки" у 1968 році заснував польський журнал "Kurіer Polskі", а ООН надала статус міжнародної нагороди. Орденом, який покрито блакитною емаллю із зображенням сонця, що посміхається, відзначають людей, які присвятили своє життя дітям та дарують їм радість. Кавалерами ордену є Іоан Павло ІІ, Мати Тереза, загалом понад 900 людей із 45 країн світу.