У ТОВ «Вітчизна» Конотопського району на Сумщині введено в експлуатацію першу чергу сучасного молочнотоварного комплексу, розрахованого загалом на 600 корів. З перших днів нового року тут утримують 200 голів, яких доглядають за найвищими європейськими стандартами.

Як повідомив начальник відділу тваринництва департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Віталій Підопригора, в цей тваринницький проект інвестор вклав 20 мільйонів гривень. До кінця цього року запрацює друга черга комплексу, що дасть змогу товариству підкорити нові значно вищі молочні рубежі. Новоспоруджений комплекс відповідає необхідним вимогам виробництва молока на основі передової технології. Тут створено всі умови, починаючи від комп’ютеризованої системи контролю за кліматом і закінчуючи музичним супроводом під час доїння худоби.

«Вітчизна» входить до п’ятірки сільськогосподарських підприємств — лідерів молочного скотарства Сумщини. За підсумками 2014 року місцеві майстрині машинного доїння одержали від кожної з 1248 корів (а всього в товаристві утримують 3,2 тисячі голів великої рогатої худоби) майже 7 тисяч кілограмів молока. В найближчій перспективі вони розраховують вийти на показник 8500 кілограмів.

Нині в товаристві трудяться майже 350 селян, середньомісячна заробітна плата кожного з яких становить 3867 гривень. Протягом минулого року господарство перерахувало 10 мільйонів гривень податків до місцевих бюджетів, що є одним з найвищих показників в області. За словами директора департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Володимира Івченка, це лише один із прикладів ефективного інвестування сільськогосподарської галузі, зокрема тваринництва. Загалом протягом минулого року в області введено в експлуатацію 16 тваринницьких об’єктів, ще на 15 тривають роботи. Всього в розвиток молочнотоварних, пташиних, свиноферм вкладено майже 50 мільйонів гривень.

За попередніми розрахунками, протягом 2015-го тваринники Сумщини  одержать не менш як 23—25 мільйонів інвестиційних гривень.