ГРОЙСМАН В.Б. – Перш за все, я хочу вибачитися, що трохи обмежено пересуваюся: на минулому тижні мені зробили операцію на спині, вже все добре. Немає коли проходити реабілітацію, треба працювати. Тому я думаю, що це все пройде, ці обмеження.

Але сьогодні хотів би всіх нас привітати з Днем Державного Прапора. Завтра ми будемо відзначати День Незалежності – 25 років сучасної, молодої країни. Я думаю, що сьогодні, напевно, в ці святкові дати потрібно замислитися над тим, яку країну ми будуємо, що ми хотіли б мати в нашому власному домі. Я думаю, що наше завдання – не тільки відвоювати, вибороти нашу суверенність, нашу територіальну цілісність, а й створити якісні умови життя для українців.

Хотів би, щоб ми ще раз підкреслили те, що в жодному куточку світу українець не буде відчувати себе вдома, крім як тільки в Україні. Тому мені хотілося б, щоб багато людей, які шукають своєї долі за кордоном нашої держави, поверталися. Але для цього треба робити зміни, будувати таку систему управління державою, яка буде орієнтована на людину, такі стандарти життя, які дозволяють людині нормально жити і створювати родини, виховувати дітей, навчати їх, нормально працювати. Наше завдання – зробити так, щоб кожен українець відчував себе справжнім господарем у своєму власному домі.

Я згадую два роки тому, коли я прийшов працювати в центральну владу на запрошення Прем’єр-міністра Яценюка. Також у цій залі відбувалося перше засідання Уряду, ми говорили про реформи, про масштабний план, і та реформа, якою я опікувався в Уряді, була реформа децентралізації влади. Тоді вона була ще на самому початку. Але сьогодні, коли пройшло два роки, ми розуміємо, що ми зробили ряд серйозних кроків, які дозволяють сьогодні громадам, селам, селищам, містам по-справжньому відчувати себе справжніми господарями, отримувати нові ресурси, нові можливості. Отримувати можливості не просто говорити про проблеми, а їх вже вирішувати. І я переконаний, що приклад такої реформи має нас надихати на те, щоб продовжувати зімни, які б відчували люди, бо якщо ми будемо просто говорити про реформи, а люди не будуть відчувати змін, то це означатиме, що ми йдемо не тим шляхом. І нам потрібно сьогодні все робити для того, щоб утверджувати це відчуття людей, що вони є справжніми господарями на своїй землі.

Ми сьогодні будемо з вами приймати також ряд важливих урядових рішень, зокрема й в питанні, наприклад, ліків. Ми говорили про те, що ми будемо наводити порядок у фармацевтичній сфері, в торгівлі ліками в Україні.

І ряд постанов, які ми сьогодні будемо ухвалювати, якраз будуть на виконання того закону, який ухвалив наш Уряд, підтримав Парламент і підписав Президент. І я думаю, що найближчими місяцями люди відчують і збільшення спектру ліків, які реалізовані в Україні, і саме головне, що відбудеться зниження їхніх цін. Тому нам потрібно наводити лад і в закупівлі ліків, і у відповідній якості того, що споживають українські громадяни.

Ми сьогодні також з вами приймемо ряд рішень, які покращать нашу взаємодію з міжнародними фінансовими організаціями. Мільярди доларів, які мають бути направлені на інфраструктуру, а це означає – на робочі місця, на розвиток локальної економіки, на розвиток економіки в нашій державі, на вирішення нагальних інфраструктурних проблем: і дороги, і теплова модернізація, і енергоефективність, і нові школи, і садочки, і муніципальний транспорт, багато інших речей, і в тому числі сміттєпереробка – всі ці речі потребують інвестицій. І ці інвестиції ми маємо, завдячуючи нашій співпраці в тому числі з міжнародними фінансовими організаціями.

Але штучні бар’єри створені, штучні перепони не дають повноцінної можливості вирішувати ці питання. Тому сьогодні ряд постанов, які ми приймемо, дадуть можливості на місцевому рівні за рахунок місцевих гарантій залучати ці кошти і зробити цю роботу більш ефективною, оскільки дуже важливо, щоб на місцях мали можливість приймати відповідні рішення, а не дивитися на Київ, на ці кабінети, на бюрократію, яка іноді робить надзвичайно поганий внесок у розвиток нашої держави.

Хотів би сьогодні також звернути вашу увагу, шановні колеги, на те, що ми вийшли на фінішну пряму. І сьогодні ми підпишемо угоду з профспілками, з нашими партнерами, Генеральну угоду. 5 років Україна, український Уряд не підписував цю угоду. Зараз ми вперше це зробимо. І це не просто угода, яку ми просто підпишемо формально. Це наші спільні зобов’язання, які ми будемо виконувати для того, щоб захистити права в принципі рядового українця.

Я говорив на минулому засіданні Уряду, сьогодні хочу підкреслити – які наші завдання? Гідна робота, гідна зарплата, пенсійний вік і гідне пенсійне забезпечення. Я думаю, що настав час, коли ми всі ці проблеми вирішимо і з точки зору того (я говорив про це), що зарплата українських громадян недооцінена, і наше завдання найближчим часом – запропонувати нову систему, яка дозволить розпочати відновлення справедливості для працюючих громадян: детінізувати зарплати, знищити систему "уравниловок" і дати можливість побудувати якісну систему пенсійного забезпечення для того, щоб український пенсіонер, а це мільйони людей, розумів, що якщо він працює, він отримає достойну пенсію, і це буде гарантувати держава.

Тому настав час, коли ми запропонуємо, і я переконаний в тому, що це буде спільна позиція і підтримка в тому числі і профспілок, ми запропонуємо варіант, яким чином вирішити питання достойної чи початку, який дасть можливість достойно оплачувати працю українських громадян, а також відновити соціальну справедливість у пенсійному забезпеченні. Це найголовніше наше завдання, і ми його виконаємо, безумовно. Ми маємо виконувати всі взяті на себе зобов'язання перед міжнародними фінансовими організаціями, нашими міжнародними партнерами, маємо бути в тих параметрах, які закладені Угодою з МВФ.

Але я ще раз наголошую на тому, що найближчим часом ми презентуємо не популістські, а реальні кроки, які люди відчують. Тут важливо, щоб ми все дуже чітко прорахували, дуже чітко порахували, яка є позиція, і презентували її українському суспільству, і ми це зробимо з вами спільно з підтримкою фракцій коаліції Парламенту, фракцій, які готові будуть підтримувати такі необхідні рішення, я вважаю, що є це дуже важливо, і спільно з Президентом.

Що стосується ще одного питання, якого б я хотів сьогодні торкнутися. Це питання електронних декларацій. Я сказав про те, що я якраз займався власним здоров'ям (на жаль, так відбулося), але те, що я спостерігав, що відбувалося з електронними деклараціями, – це просто ганьба.

За декілька тижнів з цієї трибуни НАЗК поінформувала нас про те, що все готово, "ми всім забезпечені, ми запускаємося". І за день до запуску електронних декларацій починати цей фестиваль різнопланових думок, потік думок, який призвів до того, що фактично запуск 15 серпня був зірваний. То розробку зробили не так, то ті туди не подивилися. Такий підхід є неприйнятним. Я хочу сьогодні почути голову НАЗК, незалежно відібраного, незалежно призначену.

Я дав доручення провести службову перевірку, але моя мета сьогодні – не службова перевірка. Моя мета, щоб ви з 1 вересня запустили електронне декларування. Я цього вимагаю, в тому числі і як той, хто заповнюватиме цю електронну декларацію. Не говорячи про те, що це авторитет нашої держави, авторитет нашої країни. Це ті зобов’язання, які ми брали на себе, ми приймали закони. Врешті-решт у цьому питанні потрібно поставити крапку.

Тому я хотів би, щоб ми сьогодні почули реальний стан справ і остаточні рішення, коли й як буде запущений процес електронного декларування.

Окремо порядок денний у нас сформований. Я би хотів зараз почути голову НАЗК. Присутня? Прошу. Мені потрібно конкретно знати, коли ви запустите електронне декларування, чи є у вас на даний момент проблеми, як вони будуть вирішені. 

КОРЧАК Н.М. – Буквально вчора ми підписали всі акти прийому-передачі, сьогодні завершуємо щодо передачі нам як програмної версії, так і всіх супровідних документів. Щойно зареєстрували лист, адресований на Ваше ім'я з тим, щоб Ви дали доручення Держспецзв'язку доопрацювати дану програму. І ми сьогодні готові всі документи передати Держспецзв'язку. Сьогодні ми завершуємо оформлення всіх договірних відносин, де НАЗК буде мати відношення до тієї апаратної частини, яка орендується.

Далі. Ми також зареєстрували і надіслали проект розпорядження Кабінету Міністрів щодо виділення коштів з резервного фонду для того, щоб придбати власний сервер. Тому що одна з умов, за якої не можна видати атестат відповідності, – це відсутність майнових прав у НАЗК на серверне обладнання.

Тому лист сьогодні в Кабінету Міністрів. Я б дуже Вас просила сьогодні підписати доручення, якщо можна. І ми тоді в Держспецзв’язок сьогодні передаємо всі документи.

В цій ситуації, скажімо, з ПРООН ми знайшли конструктив. І на сьогодні ми повністю готові розпочати вже другу фазу, пов’язану з роботою вже Держспецзв’язку.

ГРОЙСМАН В.Б. – У мене конкретне питання. 1 вересня ви запускаєте сертифіковане електронне декларування?

КОРЧАК Н.М. – Ми сьогодні передаємо всі документи. Коли буде готово доручення, ми вже передаємо всі документи Держспецзв’язку. І Держспецзв’язок взяв на себе зобов’язання доопрацювати програму з тим, щоб видати атестат відповідності, тому що були зауваження.

ГРОЙСМАН В.Б. – Я дякую. Пане Євдоченку, скажіть мені, будь ласка, ми 1 вересня запускаємо електронне декларування?

ЄВДОЧЕНКО Л.О. – Ми взяли на себе таке зобов’язання, і з 1 вересня ми маємо запустити цю систему.

ГРОЙСМАН В.Б. – Ми не можемо говорити: маємо запустити, не маємо. Ми його запустимо. Мені потрібна така Ваша риторика.

ЄВДОЧЕНКО Л.О. – Так, ми запустимо.

ГРОЙСМАН В.Б. – Що вам потрібно від мене?

ЄВДОЧЕНКО Л.О. – Доручення Ваше.

ГРОЙСМАН В.Б. – У вас є моє доручення на всю країну. Я вам доручаю з 1 вересня запустити в повному режимі роботу електронної системи декларування.

ЄВДОЧЕНКО Л.О. – Добре, отримано, працюємо.

Сьогодні лише мають провести повний перелік заходів із передачі того, що в переліку і документації, і правам забезпечення.

ГРОЙСМАН В.Б. – Ще раз я хочу Вас попередити про персональну відповідальність Вас, пані Наталіє, і Вас. Від цього моменту у вас є один тиждень для того, щоб повноцінно запустити систему електронного декларування в країні.

Я навіть не хочу думати про те, ми по нашим зобов’язанням маємо це зробити до кінця серпня. На нараді, яку ми проводили з вами два місяці тому, я вас запитав: “До 15 серпня ви встигаєте? – Так, ми встигаємо”. Ми визначили протоколом, ви розписалися там на цьому протоколі, що ви 15-го числа запустите.

Але іншої дати, ніж 1 вересня більше немає. Все, крапка. Тому Ваша персональна відповідальність. Займайте місце.

У мене тут є, я дав доручення про те, щоб Національне агентство провело державну перевірку. У мене є зараз результати цієї перевірки, які дають нам повністю право, Уряду, притягнути до дисциплінарної відповідальності керівника НАЗК. Але для мене це не є самоціль – дати Вам догану зараз. Для мене самоціллю є запуск електронного декларування.

Я Вас попереджаю офіційно: я не буду зараз вносити на Уряд розгляд цього питання про оголошення Вам догани. Але я Вас попереджаю – Ви будете винні в тому, що, не дай боже, зірваний процес декларування, зірвана наша міжнародна співпраця і, найголовніше, підірвете довіру українського суспільства. Найголовніше, що ми маємо сьогодні берегти і повертати – це довіра людей. А через такі кроки цього добитися неможливо. Сказане має бути зроблено. Якщо 1 вересня цього не буде зроблено, я не хочу нікого лякати, але звільнення – це буде просто мінімум того, що буде.

Сьогодні я підпишу всі доручення, які необхідні. Хочете – я буду їх підписувати кожен день 10. Але зробіть свою справу.

Колеги, не заперечуєте проти такого підходу? Якщо потрібно рішення по резервному фонду – будь ласка, скільки вам треба грошей, ми ще додатково виділимо на те, щоб забезпечити. Внесете пропозиції.

АВАКОВ А.Б. – Треба купити сервер.

ГРОЙСМАН В.Б. – Сервери у них є. Буде внесена пропозиція, ми це забезпечимо. Якщо треба – зберемо позачергове засідання Уряду по одному питанню: сьогодні, завтра, тоді, коли буде потрібно.

Будемо вважати, що ми проговорили це питання і прийняли всі відповідні рішення. Домовились? Дякую. Працюємо далі.

У нас з вами сформований порядок денний. Відповідно маємо два питання, дві концепції по державній політиці – це "Про затвердження Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2016—2020 роки", буде доповідати Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, і схвалення Стратегії реформування системи звітності у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, буде доповідати Міністр фінансів.

Також вам розданий весь порядок денний. Є пропозиція його затвердити і перейти до розгляду питань. Немає заперечень? Дякую.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ