Міністерство енергетики та вугільної промисловості розраховує отримати в січні понад 600 тисяч тонн вугілля з Росії. Про це під час брифінгу в Києві повідомив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков.

«У січні наше завдання — купити 120 тисяч тонн вугілля. Це для Центренерго, що підтверджено контрактами. І близько 0,5 мільйона тонн — за контрактами, які є в компанії ДТЕК. Йдеться про російське вугілля», — сказав Юрій Зюков і додав, що перебоїв з постачанням чорного золота на сьогодні немає.

Крім того, перший заступник міністра сказав, що ціна імпортного вугілля з Росії з урахуванням нинішнього курсу має становити 72—73 долари за тонну. 

У зимовий період українські теплові електростанції щомісяця споживають до 2,4 мільйона тонн вугілля, нині записи становлять 1,4 мільйона тонн. Саме тому, зауважив урядовець, Україна вдалася до імпорту вугілля.

Україна також почала закупівлю вугілля з окупованих територій. «З окупованих територій Луганської та Донецької областей  у цьому місяці маємо перші поставки з підприємств, які перереєстровані на території України. Зокрема державне підприємство «Луганськвугілля»  вже перереєструвалося на території, підконтрольній Україні. Триває  перереєстрація компанії «Антрацит» та ще кількох шахт. Рахунки відкривають на підконтрольній  Україні території в державних банках, і тільки за таким механізмом ми купуємо й купуватимемо  вугілля  на території України, всі податки сплачуватимуть тут», — констатував Юрій Зюков.  

Відділ економіки  та державного управління
«Урядового кур’єра»