Європарламент продовжив чинність меморандуму про співпрацю у реформуванні Верховної Ради до 2019 року. Про це на брифінгу в Києві повідомив уповноважений ЄП з питань України євродепутат Елмар Брок. Він і координатор програми Європарламенту з підвищення інституційної спроможності Верховної Ради Пет Кокс взяли участь у другому засіданні парламентського діалогу Жана Моне. Ця політична платформа дає змогу відверто спілкуватися представникам різних політичних сил Верховної Ради з приводу реформ.

Реформування Верховної Ради за підтримки Європарламенту розпочалося  торік у березні, коли в Брюсселі під час «Українського тижня» було оприлюднено звіт та рекомендації спеціальної Місії ЄП. Протягом кількох місяців експерти місії вивчали проблеми й потреби українського парламенту, аби напрацювати поради, як перетворити Верховну Раду на прозорий ефективний законодавчий орган демократичної країни. Перелік рекомендацій містить 52 позиції.

Завдяки діалогу Жана Моне українським депутатам вдалося домовитися про скорочення кількості комітетів Верховної Ради до 20, щоб вони мали безпосередній зв’язок із відповідними міністерствами. Законопроект про це, повідомив на брифінгу Голова Верховної Ради Андрій Парубій, буде незабаром винесено на розгляд сесії. Домовлено також про зміну методу розподілу в комітети представників різних фракцій, щоб цей розподіл не «був результатом політичних інтриг»; про внесення змін до регламенту ВР; про доопрацювання законодавства, яке регулює ведення дебатів.

За словами Андрія Парубія, українські депутати «важко йдуть на зміни», тому вирішено, що кожну опрацьовану рекомендацію з переліку Місії Європарламенту оформлюватимуть у законопроект. Займатиметься цим спеціальна робоча група під керівництвом Голови ВР, до складу якої увійшли представники керівництва політичних фракцій і груп парламенту.

Від дати підписання меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою та Європарламентом, на якому ґрунтується співпраця з інституційної реформи українського парламенту, до появи перших результатів реформи минуло майже два роки. «Про реформи легко говорити, але у всіх країнах їх важко втілювати», — зауважив Пет Кокс, наголосивши: євродепутати бачать, що «зміни таки відбуваються, що дає нам енергію продовжувати партнерство». За його словами, підсумковий документ, який підписали члени робочої групи після останньої київської зустрічі, продемонстрував, «що різні політичні сили можуть іти на компроміси».

«Ні, ми не стомилися від реформ в Україні, інакше ми перестали б ними займатися», — заявив Елмар Брок, додавши, що в Європарламенті переймаються лише тим, щоб «самі українські громадяни не стомилися від реформ». За його словами, український парламент повинен стати місцем, де широко представлено все розмаїття поглядів і думок суспільства. Тоді, вважає євродепутат, для змін у країні потрібні будуть не революції, а прозорі парламентські вибори.