Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер пообіцяв допомогти Києву з реверсними поставками газу з країн ЄС у ситуації газової суперечки між Україною та Росією.

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю німецькій газеті Bild заявив, що прагне допомогти Україні у випадку припинення поставок російського газу.

«У крайньому випадку повинно бути можливим перенаправлення газу з країн ЄС до України», – заявив він.

Зараз, за словами єврокомісара, газосховища України повні лише наполовину, але їх необхідно заповнити до початку зимового сезону, повідомляє iPress.ua.

Єврокомісар уточнив, що шість країн Євросоюзу на 100% залежать від російського газу. Чотири з них отримують російський газ з Росії без транзиту українською територією.

«Найбільшу небезпеку я бачу у випадку неможливості гарантування транзиту газу», – наголосив Еттінґер.

«Тоді Болгарія і Словаччина будуть повністю відрізані від постачань газу», – уточнив він. У цьому випадку Євросоюз повинен бути готовим до гнучкого використання реверсу до цих країн.

Водночас Еттінгер зазначив, що не очікує того, що президент Росії Володимир Путін використовуватиме питання енергопостачання як політичний інструмент.

Зустріч Путіна із Президентом України Петром Порошенком у Мінську єврокомісар назвав «хорошим знаком». Еттінгер наголосив на якнайшвидшому пошуку компромісу у конфлікті на сході України, і, насамперед, на встановленні режиму припинення вогню.

Єврокомісар також вважає, що Росія повинна гарантувати припинення підтримки терористів на Донбасі, а Україна повинна за певних умов бути готовою до амністії сепаратистів.

Зараз Європейська комісія за пропозиціями Еттінгера готує кризовий план на випадок, якщо постачання російського газу до Європи повністю припиняться. Цей план розглядатимуть лідери ЄС під час саміту у жовтні.

Нагадаємо, 29 серпня у Москві продовжаться газові переговори між Росією та ЄС. Міністр енергетики Росії Олександр Новак зустрінеться із комісаром з енергетики Європейської комісії Гюнтером Еттінгером. Основними темами для обговорення стануть забезпечення безпеки транзиту газу до Європи через територію України.

Як повідомляв iPress.ua, Росія припинила поставки газу в Україну з 16 червня, але досі продовжує поставляти транзитний газ через її територію до Європи. ЄС отримує близько третини імпортного газу з Росії.

13 серпня Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" попередила Європейський союз про загрозу припинення транзиту природного газу з Росії через складні взаємини із "Газпромом".