Про оновлену структуру підтримки реформ громадськість дізналася після проведення у стінах Клубу Кабінету Міністрів зустрічі на рівні Прем’єр-міністра, посла ЄС в Україні та керуючого директора ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу. Разом з ними представники уряду та Адміністрації Президента предметно обговорили тему створення спеціалізованих команд для підтримки реалізації реформ і Стратегії реформування державного управління України на 2016—2020 роки.

Команди підтримки реформ (формуються не з держслужбовців) на тимчасовій основі опікуватимуться перетвореннями у міністерствах. Пілотними відомствами на першому етапі змін стануть Міністерство фінансів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство інфраструктури, Міністерство аграрної політики та продовольства. Решті відомств ще слід розробити галузеві стратегії розвитку.

Окрім цього, при Прем’єр-міністрі з’явиться Офіс упровадження реформ (ним керуватиме Міністр Кабміну Олександр Саєнко). А міжнародна Стратегічна консультативна група підтримки реформ в Україні високого рівня надаватиме стратегічні політичні консультації главі держави та главі уряду. Передовсім у фокусі їхньої уваги перебувають питання ефективної імплементації комплексних реформ.

Володимир Гройсман відкривав захід словами про наявність у країні потенціалу для розвитку «внутрішніх можливостей промислового виробництва». На черговому засіданні уряду він планує звітувати за півроку роботи Кабміну й докладно пояснити, які країна «має передумови, щоб стати успішною, демократичною та сильною».

Говорив Прем’єр і про потребу створити якісні умови для роботи бізнесменів, про намір уряду в середу призначити керівників Офісу супроводження інвестицій. «Це цеглинки, на базі яких ми відновимо країну. Всі економічні здобутки реінвестуємо в якість життя громадян, — резюмував Володимир Гройсман, додавши, що вже відчуває початок великих змін. — Країна заслуговує посісти гідне місце на мапі світу. Зміни — це індикатор нашої якісної роботи».

Опісля посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі запевнив урядовців, що Україна — пріоритетний партнер для ЄС. Там вважають за мету допомогу нашій державі у збереженні суверенітету й незалежності, а владі — у проведенні масштабного реформування держави. Однак ЄС хоче, щоб в Україні ці перетворення відбувалися швидшими темпами, зокрема це стосується переходу до ефективного державного апарату.

«Пишаємося урядом за його рішучість у реформуванні держуправління. Хочемо підтримати Офіс упровадження реформ, виступаємо за розроблення впровадження щорічного плану урядових реформ, допомагатимемо ключовим міністерствам здійснити секторальні реформи й реформувати внутрішню структуру всіх відомств», — сказав глава представництва ЄС.

З його слів стало зрозуміло, що Євросоюз готує масштабну програму технічної допомоги Україні, аби її керівництво змогло втілити в життя реформу держуправління. Кошти спрямовуватимуть на мультидонорський рахунок, яким керує ЄБРР. Ідеться про приблизно 100 мільйонів євро.

Посол ЄС в Україні, щоправда, попередив присутніх: «Ні експерти, ні допомога ЄС не стануть у пригоді, якщо від України не буде чіткої волі проводити реформи, якщо її посадовці не працюватимуть».

А керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж акцентував, що міністр — це не довготермінова посада і що успіх реалізації реформ залежатиме від якості державного правління. «Модернізована держслужба визначить траєкторію подальших реформ. Донори хочуть підтримати Україну та готові інвестувати більше. Коли одна реформа успішна, наступну легше проводити», — резюмував він.

На мультидонорський рахунок уже надійшло 8 мільйонів євро. Кошти надали уряди Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Польщі, Швеції, Швейцарії, США.