РЕАГЕНТИ

Київські комунальники відмовляються від солі

Від реагентів на основі солі, якими взимку комунальники міст посипають вулиці під час ожеледиці, зазвичай найбільше потерпає наша взуванка. З огляду на те, скільки зараз коштує взуття, не кожен може дозволити собі купувати кілька пар на один сезон. А в нині чинному мінімальному «споживчому кошику» закладено, що однієї пари зимового взуття працездатній особі має вистачити на п’ять років, а пенсіонерові — на шість. Однак реагенти нещадно зменшують ці терміни. Черевики «засолюються» і псуються так швидко, що якби справді міняти взуття раз на 5—6 років, то на роботу б люди ходили у черевиках «латка на латці», а пенсіонери — взагалі босими.

Oдин із новопридбаних тролейбусів уже «засумував». Фото Марини НЕМЧЕНКО

Втім, екологи кажуть, що зіпсоване взуття — це ще «квіточки». Бо сольові реагенти й асфальт руйнують, і шкодять усьому живому. Були навіть думки, що й знамениті київські каштани почали гинути від надмірного «засолення». Досі комунальники тільки зітхали, коли їм говорили про це. Адже що робити? Нині й так під час ожеледиці працівникам травмпунктів перепочити ніколи, а що було б, якби не посипали?

Втім, нині у столиці знайшли можливість обійтися без солі. У «Київавтодорі» планують поступово переходити на екологічно безпечніші реагенти, які, порівняно з технічною сіллю, не так агресивно впливають на довкілля. Зокрема, це рідкий протиожеледний реагент «Нордвей» на ацетатній основі, який виробляє харківська компанія «Аероекс». Фахівці кажуть, що нині його використовують в аеропортах України для боротьби з обледенінням на злітно-посадкових смугах.

Прес-служба КМДА повідомила, чим він кращий за сіль: він навіть за температури до -34 °С забезпечує танення всіх видів сніжно-льодових відкладень на дорожніх покриттях. Також фахівці кажуть, що він хоч і дорожчий за сіль майже в 10 разів, але тримається на дорогах довше — по 3—4 дні.

Однак не всі в захваті від цього реагенту, бо, кажуть, він не менше за сіль псує взуття й покришки машин. Втім, поживемо — побачимо. Перший пілотний проект столичні автодорівці планують реалізувати вже цієї зими. «Нордвей» випробують у центральних районах міста, на мостах і шляхопроводах для боротьби з ожеледицею. Під час реалізації проекту на підставі випробувань спеціалісти профільного інституту ДерждорНДІ ім. М. П. Шульгіна та санітарно-епідеміологічної служби Києва нададуть висновки щодо економічної доцільності використання цього реагенту.