Учорашнє засідання Верховної Ради розпочалося на годину пізніше. Це було зумовлено консультацією ради коаліції, яку проводив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він переконував народних депутатів у необхідності ухвалення підготовлених урядом економічних законопроектів, спрямованих на подальше реформування країни. Згодом глава уряду разом із міністром фінансів Наталією Яресько особисто був присутній у сесійній залі.

«Кабінет Міністрів прийшов із проханням підтримати закони, які вже протягом двох місяців опрацьовують у Верховній Раді України. Ми провели з вами десятки консультацій, і всі ці консультації зводяться до одного: закони, які потрібно ухвалити для справжніх реформ у країні, повинні отримати підтримку парламенту», — звернувся з трибуни Прем’єр. Закони ці потрібні зокрема для одержання другого траншу від МВФ обсягом 1,7 мільярда доларів.

Уранці в другому читанні та в цілому депутати ухвалили такі законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо побудови інституційної спроможності Національного банку України» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо побудови інституційної спроможності Національного банку України». Ці документи необхідні для продовження програми співпраці з МВФ. 

Народні обранці певною мірою дослухалися до слів Прем’єра і в першому читанні підтримали урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків із ринку». Його спрямовано на вдосконалення системи захисту вкладів населення і підвищення інституційної спроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. До другого читання документ з ініціативи Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана підготують за скороченою процедурою.

Відхилено й відправлено на доопрацювання до Кабінету Міністрів законопроект про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Певні розбіжності позицій парламентаріїв виявилися під час розгляду президентського подання на звільнення з посади голови Служби безпеки Валентина Наливайченка. Та це не завадило набрати необхідну кількість голосів: за цю постанову проголосувало 248 народних депутатів із 364 зареєстрованих на ранковому засіданні. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»