ДЖЕРЕЛА. Старовинні пісні схожі на причепурених заради неділі бабусь — так само мудрі і красиві, так само журливо чи весело розповідають повчальні історії. А приспіви – як вишивка на  сорочках і фартухах. І у кожному районі Чернігівщини – свої варіанти пісенних оповідок, народних костюмів і музичного супроводу. Чого тільки не застосовували учасники фестивалю-конкурсу імені Василя Полевика, що відбувся у Щорському районі, для колоритного звучання пісень: пральні дошки, рублі з качалками, чавунці з ложками, решета з виделками, рахівниці… А як майстерно грали на різних народних інструментах!

Линули пісні, переважно зібрані і оброблені відомим фольклористом Василем Полевиком, над повним залом глядачів, над містом, над замріяною річкою Снов. Про доньку-зозулю, що прилетіла до батьківського двору, про юнака, який побоявся темної дощової ночі і не прийшов до коханої, про дівчину, в яку закохався старий дід,  про господиню, в якої на трьох городах  одна диня уродила, про гречаники, сінокіс, розсаду…

Шанувальники народної пісні були на весільному обряді вінкоплетення та розплітання коси, який продемонстрували дівчата з ансамблю «Берегиня», що приїхали на фестиваль з Хмельниччини. Надзвичайно цікавий обряд хрестин продемонстрував фольклорно-етнографічний колектив «Джерело» з Семенівського району.

— А ми заспіваємо пісню «Летить галка через балку», яку Василь Іванович записав саме в нашому селі, —  похвалилися учасники фольклорно-автентичного колективу «Оберіг» із Варвинського району. То було справді прекрасне виконання, яке стало достойним завершенням фестивалю-конкурсу.

— Ми раді, що цьогорічний фестиваль зібрав ще більше гостей. Для участі в ньому зареєструвалося 25 колективів, завдяки яким ми маємо унікальну можливість почути справжні шедеври автентичної пісні, — повідомив  голова Щорської райдержадміністрації Олександр Гороновський.