ПРОГНОЗ

У середині січня очікується похолодання до мінус 15-ти

"До кінця січня погода буде мінливою, температурні показники то підвищуватимуться, то спадатимуть. Проте 15, 16, 17 січня дещо холоднішатиме, піде сніг. Зокрема на півночі, північному сході та в меншій мірі на заході і півдні температура коливатиметься від 5 до 10 градусів морозу, на північному сході цей показник сягатиме мінус 15 градусів", - розповів на прес-конференції начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

Проте "морозна свіжість" нас радуватиме недовго. Адже з 18 по 20 січня знову прийде тепло. Однак вже до 23 січня температура впаде до 10-15 градусів нижче нуля. А на північному сході та півночі до 20 градусів. До речі, з 24 січня і до кінця місяця холоди замінить відносно тепле повітря. Опади у цей період обіцяють незначні. За словами Миколи Кульбіди, лютий стане прохолоднішим за січень, але загалом середні температурні показники будуть вищими від зимової норми.

У цілому 2010 рік нагадав про глобальне потепління. Середня річна температура на сході, півдні та півночі країни відхилилася від норми на 2 градуси. Тож нині ми спостерігаємо чітку тенденцію до зростання середньорічної температури. Кількість опадів по відношенню до норми минулого року становила 140-150 %, у цьому контексті менш аномальними стали східні та північні області. Крім того, в Україні йде процес вирівнювання кількості опадів по регіонах. А це гарний фактор для сільськогосподарського виробництва.

"Кліматичні зміни призвели до зростання кількості небезпечних і навіть стихійних природних явищ. 2010 року було зафіксовано 250 стихійних явищ. А за останні 10 років таких аномалій на території України нарахували 3000. Тож прогнози експертів Всесвітньої метеорологічної організації підтвердилися", - сказав начальник Українського гідрометцентру.

А керівник відділу гідропрогнозів Українського гідрометцентру Вікторія Бойко, характеризуючи паводкові загрози, зазначила: "Нині на річках України небезпечних явищ не спостерігається: танення снігу повільне, опади невеликі. Лише у Рівненській та Волинській областях рівень води піднявся на сантиметр". Вона повідомила, що у січні особливих змін не буде, а після 10 лютого з'являться точніші дані. Для Закарпаття характерні зимові паводки, сформовані дощами. Проте в найближчі 10 діб у проблемному регіоні нічого страшного не очікується.

Про стан озимих культур повідала начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко. У 2010 році Україна зібрала близько 40 млн тонн зерна. Це не дуже високий показник, проте помітний - таку цифру спостерігаємо за останні 20 років вчетверте. "За всю історію метеорологічних досліджень найтеплішим видався листопад. Тож нам вдалося загартувати озимину перед похолоданням. Як результат 90% культур спокійно увійшли у зиму та перебувають у гарному стані. Тож передбачається, що цьогорічний врожай на 15-20 % перевищить показники 2010 року. Ми можемо зібрати 24-25 млн тонн озимих культур", - спрогнозувала фахівець. Проте є загроза утворення льодової кірки, як вже сталося на півночі України. Через це можна втратити до 25 % озимини.