Запорізьке агентство регіональних ініціатив  провело круглий стіл «Громадський бюджет: новації та подробиці реалізації проекту в 2017 році». За даними одного з генераторів програми депутата Запорізької міськради Руслана Божка, ідея громадського бюджету полягає у сприянні розвитку активності громадськості, щоб дати людям інструмент для розбудови та облаштування міста. За кількістю поданих проектів запорізька громада стала абсолютним рекордсменом в Україні, в голосуванні взяло участь 50 тисяч запоріжців. При цьому було цілеспрямовано полегшено процедуру подачі та проходження заявок, щоб залучити якомога більше активних жителів міста.

Програма «Громадський бюджет» пропонує пряму участь самих жителів у благоустрої міста, реалізації всіляких проектів. Для цього кожен охочий подає до громадської ради відповідну заяву. Для взяття проекту на розгляд треба, щоб його підписали 200 осіб. Проект має бути не комерційного характеру, розрахований на користування всіх жителів. Його практична реалізація має вкладатися в 300 тисяч гривень за календарний рік. Після оцінки проектів на відповідність базовим вимогам координаційна рада визначає переможців. Торік Запоріжжя стало лідером серед інших міст України за кількістю поданих проектів.

2016-го громадський бюджет у Запоріжжі було реалізовано вперше. За підсумками голосування запоріжці обрали 21 переможця, ці проекти буде впроваджено в життя цього року, на що в міському бюджеті передбачено 5 мільйонів гривень. Нині за ними готують проектно-кошторисну документацію.

— Приємно, —  каже начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міськради Володимир Головешко, — що «Громадський бюджет-2016» спрямовано на підтримку дітей і молоді, поліпшення умов у дитсадках і школах. Нам вдалося не лише отримати хороші проекти, а й залучити запоріжців до цієї соціальної функції. Цього року вони подаватимуть документи з 1 по 31 травня. Найкращих з них після аналізу фахівців визначать шляхом голосування.

— За попередніми даними, цього року на нас очікують проекти, що стосуються ЖКГ, освіти. З’являються креативні проекти, — зазначила голова громадської ради при виконкомі Запорізької міськради Катерина Акула. — Це організація дозвілля, створення зон активного відпочинку, розвиток покинутих територій і поширення комп’ютерної грамотності серед пенсіонерів. До цього ініціатори, літні люди, поставилися з особливим ентузіазмом. 2017-го суму фінансування з міського бюджету збільшено вдвічі — до 10 мільйонів гривень, проекти-переможці реалізовуватимуть у 2018 році.

Учасники круглого столу впевнені, громадський бюджет — це можливість запоріжців внести пропозиції з благоустрою та розвитку міста. Голосування за черговими проектами пройде у вересні. Проголосувати можна, заповнивши паперову анкету або через інтернет — на офіційному сайті Запорізької міськради.