У 2016 році до професійно-технічних навчальних закладів Запорізької області вступили майже п’ять тисяч учнів. Загалом план держзамовлення на підготовку робітничих кадрів виконано на 83 відсотки. Стовідсотково план прийому учнів на навчання виконали  Запорізькі центр профтехосвіти водного транспорту, вище професійне училище, професійний промисловий ліцей, машинобудівне вище професійне училище, вище професійне училище моди і стилю, професійний торгово-кулінарний ліцей, Михайлівське вище професійне училище, мелітопольські професійний аграрний і торгово-професійний ліцеї та Бердянський економіко-гуманітарний коледж.

Натомість у Запорізькому професійно-металургійному, Якимівському та Осипенківському професійних аграрних ліцеях виконання плану прийому становить 50 відсотків і менше, тож навчальні групи не було укомплектовано. А до приймальної комісії Приморського професійного аграрного ліцею надійшло всього 10 заяв.

Зміни на ринку праці висувають підвищені вимоги до якості, конкурентоспроможності й мобільності працівників, що вимагає від них не лише досконалості у професії, а й адаптації до швидкоплинних умов життя, постійного оновлення знань, опанування нових видів діяльності, засвоєння нових спеціальностей та професій, коло яких постійно розширюється. У зв’язку з цим департамент освіти і науки Запорізької облдержадміністрації розробив регіональний план модернізації професійно-технічної освіти до 2018 року. У його рамках уже реорганізовано Токмацький професійний ліцей,  на завершальній стадії реорганізація Бердянського професійного ліцею. Також розпочався процес реорганізації ще деяких профтехзакладів:  Запорізького  професійного  металургійного    ліцею,   Мелітопольського професійного ліцею залізничного транспорту, Мелітопольського торгово-професійного ліцею, Мелітопольського вищого професійного училища та Куйбишевського професійного аграрного ліцею в Більмацькому районі  області.

За результатами реорганізації планують створити чотири великі центри професійної освіти.