Документ, який від імені уряду підписав його очільник Микола Азаров, — ще один крок на шляху до підвищення стандартів у сфері соціального захисту людей з обмеженими можливостями до європейського рівня. Це завдання розв’язуватиметься не лише з позиції та бачення органів влади, а за широкої участі в нормотворчому процесі представників організацій інвалідів, які з власного досвіду знають про нагальні проблеми у цій сфері. 

Меморандум передбачає проведення постійних консультацій представників уряду та громадських активістів з питань захисту інвалідів, спільне розроблення плану дій зі створення безперешкодного життєвого середовища для людей з обмеженими можливостями, моніторингу виконання соціальних програм та ініціатив, залучення активістів до роботи громадських рад при центральних та місцевих органах влади тощо.

Як зазначив Прем’єр-міністр, питання посилення захисту прав інвалідів і поліпшення їхнього життя — на особливому контролі Президента та у постійному полі зору уряду. Одне з останніх рішень у цьому напрямі — збільшення розміру допомоги з догляду за психічнохворими. Оскільки розмір цієї допомоги безнадійно застарів (становив близько 60 гривень), ухвалено рішення збільшити його більш ніж у 20 разів. Ціна питання коливалася в межах 80 мільйонів гривень. Після відповідного рішення необхідна для виплат сума зросла до 1,2 мільярда гривень.

«Але якщо треба, то треба. Бо зрозуміло, що на 60 гривень догляд за хворим не здійсниш. Там де йдеться про людей з обмеженими можливостями, які не можуть самі себе забезпечувати, держава має допомогти їм отримати такі послуги, щоб вони могли жити більш-менш по-людськи, не гірше за пенсіонерів», — заявив глава уряду.

Хоч Україна й переживає непростий період (світова рецесія, спад експорту, торгові суперечки з Росією, боргове навантаження), на вирішення нагальних соціальних питань грошей у державі вистачає.  

Микола Азаров зазначив, що при Кабміні започатковано роботу Урядового уповноваженого з прав інвалідів, який може напряму донести точку зору громадськості до урядовців: «Якщо він скаже, наприклад, що організації інвалідів категорично проти чогось, я вам гарантую, що я як Прем’єр-міністр зніму це питання з розгляду порядку денного і дам час максимально врегулювати всі зауваження».