МОРСЬКИЙ СТАРТ. 24 вересня 2011 року о 23 годині 17 хвилин за київським часом в рамках програми «Морський старт» з плавучої платформи «Odyssey», розташованої на екваторі в акваторії Тихого океану поблизу острова Різдва, успішно стартувала ракета-носій космічного призначення «Зеніт-3SL». Українська ракета вивела на геостаціонарну орбіту телекомунікаційний супутник «Atlantic Bird 7» масою 4577 кг.

Перша й друга ступені ракети-носія «Зеніт» розроблені Державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля та виготовлені Державним підприємством «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» в кооперації з російськими та українськими підприємствами. Третя ж ступінь, тобто розгінний блок, є дітищем російської ракетно-космічної корпорації «Енергія».

Космічний апарат «Atlantic Bird 7» базується на платформі Eurostar E3000 компанії Astrium. Апарат призначений для забезпечення високоякісного мовлення країн Близького Сходу, зокрема в країнах Перської затоки, а також Північної та Північно-Східної Африки.

Пуск проведено міжнародним консорціумом Sea Launch, повідомляє прес-служба Державного космічного агентства України. Ця компанія є найбільшим і найнадійнішим провайдером космічних запусків. Старт з екватора дає змогу виводити на орбіту супутники з більшими масовими характеристиками. 

Ця подія стала тридцять першим пуском ракети космічного призначення «Зеніт-3SL» в рамках програми «Морський старт» і першим після її реорганізації.