Телефонну розмову з Державним секретарем США Джоном Керрі провів Президент Петро Порошенко. Глава держави подякував за значну роль США в консолідації міжнародної підтримки територіальної цілісності України. Він також відзначив важливість заяв Сполучених Штатів про невизнання результатів та засудження псевдовиборів на Донбасі, проведених бойовиками 2 листопада.

Петро Порошенко заявив про відданість України мирному врегулюванню конфлікту  відповідно до мінських домовленостей. «Ми доклали занадто багато зусиль і часу для досягнення цих домовленостей, щоб дозволити їх відкинути», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Петро Порошенко також запропонував відновити женевський формат багатостороннього діалогу для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на рівні міністрів закордонних справ.

Джон Керрі висловив підтримку США Україні та діям Президента щодо дотримання букви і духу Мінського протоколу для врегулювання ситуації. Він також привітав Україну з проведенням вільних та демократичних виборів до Верховної Ради 26 жовтня, а також високо оцінив досягнення газових домовленостей у форматі Україна — ЄС — Росія.

Співрозмовники обговорили подробиці військово-технічного співробітництва, а також питання візиту до України віце-президента США Джозефа Байдена, запланованого на 21 листопада. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»