У сучасному  світі конкуренція між ідеями глобалізації та національної держави ставить дедалі більше нових запитань та проблем. Тож не зайве скористатися слушною можливістю при широкому загалі обговорити революційні та еволюційні рішення і концепції, пов’язані з баченням нового порядку в Європі. На континенті, громадянином якого, зрештою, є кожен з нас і який складається з багатьох великих та малих громад, таких самих різноманітних, як і люди, що живуть в них.

Зручним майданчиком для цього став  3-й Європейський конгрес місцевого самоврядування, який 27—28 березня вже традиційно  відбувся в польському Кракові, зібравши понад півторатисячну аудиторію представників активної муніципальної спільноти.

Європейці дедалі більше говорять про потребу нових інструментів у політиці єдності  ЄС, ризики, пов’язані із впливом Brexit на наявні ресурси, і спроби централізації управління інвестиційними рішеннями шляхом заміни субсидій на позики, а також переорієнтування ресурсів на інші пріоритети, зокрема на міграцію.

Загальноконтинентальні проблеми не можуть не зачіпати і українські: запровадження  сучасної транспортної інфраструктури, поліпшення управлінської культури, охорона довкілля тощо.

Про це йшлося у виступах  учасників панельних дискусій зокрема голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, Тернопільського міського голови Сергія Надала, виконавчого директора Дніпровського регіонального бюро ВАССР Віталія Шегенського та інших представників вітчизняних громад.

Знаково, що про нинішнє перебування Європи на роздоріжжі, пошук шляху, на якому можна було б уникнути ризиків і скористатися новими можливостями, не втративши оптимізму, почали говорити не лише лідери урядів країн, керівники  міжнародних структур нашого континенту, а й значно численніша аудиторія його муніципальної спільноти.

На  цьому манівці, крім вищезгаданих питань, необачно лишити поза увагою і такі «гарячі» точки на мапі Європи, як нагло анексований  РФ український Крим, розв’язана північним сусідом проти нашої держави майже трирічна жорстока кровопролитна війна на Донбасі й загрози, які несуть усім європейцям, як і загальносвітовому порядку, ці далеко не «власне українські» проблеми.

До речі, участь у  краківському конгресі взяла  група повноважних представників  місцевих громад з контрольованих Україною районів Донецької й Луганської областей, приїзд яких фінансово підтримала Програма Ради Європи «Децентралізація і  територіальна консолідація в Україні». Та чи почула, чи зрозуміла їхній біль і занепокоєння загальноєвропейська муніципальна спільнота? 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»