До органів управління праці та соціального захисту населення уже звернулося понад 1,1 мільйона родин задля нарахування їм субсидій за новим спрощеним порядком. Мінсоцполітики анонсувало, що такі субсидії нараховуватимуть з 1 квітня. Однак чимало людей отримали платіжки за комуналку на повну суму. А де ж обіцяна державна допомога? Відповідь на це запитання дав міністр соціальної політики Павло Розенко вчора під час брифінгу в Будинку уряду. Він пояснив, що потрібно оплачувати суму, вказану в платіжці, а субсидія надійде пізніше і обов’язково буде компенсована.

Виявилося, що оскільки в попередні періоди був великий наплив заяв від охочих отримати державну підтримку і фахівці управлінь соцзахисту тільки вивчали надане їм програмне забезпечення, спочатку процес нарахування субсидій не встигав за кількістю заяв. Якщо в перші тижні впровадження нової системи фахівці нараховували по 30—40 субсидій на тиждень, то тепер — уже по 220 і більше. Міністр пояснив: якщо сума вашої субсидії становить, наприклад, 300 гривень, але надійшла платіжка без урахування субсидії, ви оплачуєте всю суму, а в наступному місяці вам відмінусують 600 гривень — і поточну, і ту, що належала за попередній місяць. Адже субсидії, як і зазначено в урядовій постанові, нараховують з 1 квітня.

«У постанові уряду чітко записано: час переоформлення враховуватися не буде. Усі субсидії будуть призначені з 1 квітня незалежно від того, скільки триватиме процедура переоформлення. Як ми бачимо з динаміки останніх тижнів, процес іде вже в досить швидкому темпі, — зауважив Павло Розенко. — Уже призначено субсидії понад 850 тисячам родин. Решту документів опрацьовують. Рівень відмов у призначенні субсидій — 3—5%. Хоч коли нараховували субсидії за «старим» порядком, відмови становили 40—50%. Сьогодні наше завдання — залучити якомога більше людей до системи субсидій».

Міністр повідомив, що майже 800 тисяч родин, які й до 1 травня отримували субсидію, її переоформлюють автоматично.

«З огляду на наші орієнтовні розрахунки очікуємо, що в цей неопалювальний літній сезон правом на субсидію скористаються приблизно 1,5—1,8 мільйона родин. Для порівняння: в минулому неопалювальному сезоні правом на субсидії користувалися лише 370 тисяч родин. Тобто ефективність цієї реформи для нас очевидна. Так, не ідеалізую ситуацію, є дуже багато проблем і нюансів. Ми всі їх враховуємо, і я сподіваюся, що на наступному тижні буде презентовано нові зімни до процедури оформлення субсидій, які ще сприятимуть людям отримати субсидії. Також буде надано більше прав місцевим органам влади щодо врегулювання нестандартних ситуацій, які ми прописати в постанові уряду не можемо. Сьогодні надано право місцевим органам влади лише приймати рішення про оформлення субсидій на трошки більшу площу помешкання, ніж вказано в нормативах. Наступним кроком буде надання їм права вирішувати спірні питання, зокрема щодо фактичного проживання чи не проживання людини, бо саме навколо цього виникає багато проблем. Ми закликаємо людей, які відчувають, що «не тягнуть» ціни на житлово-комунальні послуги, звертатися до місцевих органів влади і оформляти субсидію», — зауважив міністр.

І ще. У жовтні тим, хто тепер отримує субсидію, її автоматично перерахують з урахуванням опалювального сезону. Міністр розповів, що по субсидію звертаються і люди, дохід яких вищий від субсидіарної планки для неопалювального періоду. Відомості про них також вносять у базу даних з нарахуванням нульової субсидії. А вже в жовтні нарахують «зимову» субсидію — також в автоматичному режимі.