«Дорогі сестри і брати! В цей страшний момент ми з болем серця звертаємося до вас. Чинний в Росії режим перейшов останню моральну межу і без оголошення війни почав військові дії в Україні. На початку березня Російська армія окупувала Крим, а тепер намагається захопити південний схід вашої країни. При цьому спецпідрозділи Російської армії, що ганебно для військових будь-якої країни, приховують свою національну приналежність і свої особи і діють, як «зелені чоловічки». Це ганьба для Росії, ганьба для нашої армії. Російська армія ніколи не ганьбила себе, прикриваючись мирними жителями. Російський воїн так не вчинив би і нині, але режим штовхнув його на злочин проти брата і проти власної честі», йдеться в тексті заяви, інформують «Грани.ру».

Автори звернення наголошують, що для окупації української землі, відторгнення її частини російська влада використовує наскрізь брехливі гасла про нібито багаторічний жорстокий утиск російськомовних громадян України владою Києва і про те, що в лютому цього року державну владу в Україні захопили фашисти і бандерівці.

«Ми прекрасно розуміємо, що правив Україною всі останні роки Янукович, який сам походить зі сходу України, ніколи б не став утискати одноплемінних йому жителів Донбасу, Харкова і Криму більш, ніж українців західної частини вашої країни. Він і його попередники гнобили всіх громадян, обкрадаючи їх і перетворюючи багатющу потенційно країну Європи на країну жебраків і безправних людей, нерідко вимушених шукати шматок хліба за кордоном. Ми прекрасно розуміємо також, що чинна влада України, визнана майже всім світовим співтовариством, не має нічого спільного ні з фашизмом, ні з нацизмом. Ця влада, яка почала керувати країною в постійному діалозі з громадянами, прагне утвердити в Україні демократичну державність», заявили вони.

«Ми ясно усвідомлюємо, що Україна, одна з країн, які утворилися після розпаду СРСР, яка не захоплювала ні п'яді землі за межами кордонів, підтверджених міжнародними та міждержавними договорами, кордонів. Російська Федерація жодним чином не є єдиним спадкоємцем нашого колишнього СРСР. Земля Севастополя, Криму, Донбасу, так само як і земля будь-якій іншій частині історичної Росії, полита потом і кров'ю всіх народів нашої колишньої спільної батьківщини, бо всі її захищали і всі на ній працювали, раділи і страждали. Слова, які сказав пан Путін, про возз'єднання Криму з Росією є нічим іншим, як брехливою агітацією. Так само можна оголосити про возз'єднання Казахстану і Киргизії з Росією, бо до 1936 р вони були частиною РРФСР, та й Фінляндії та Польщі, адже до 1917 р вони були частиною Російської держави», – йдеться у зверненні.

Автори також наголосили, що сьогодні, віроломно зневажаючи безліч міжнародних договорів, «розтоптуючи свій власний підпис під ними, Російська Федерація, а вірніше, режим, який захопив у ній владу, глумливо чинить агресію проти вас, українців, близького і братнього нам народу, зарозуміло вимагає від вас прийняття тих чи інших форм державного устрою, перегляду вами вашої конституції, ваших законів».

«Нинішній режим забуває, що його влада навіть над Росією володіє дуже сумнівною легітимністю через відсутність в нинішній Росії вільних і чесних виборів усіх рівнів, включаючи президентський, і багаторазових фальсифікацій. Тим більше він не має жодного права диктувати свою волю іншому суверенній державі. Нам огидні ці дії нашої влади, ми страждаємо від того ганьби, в який вони увергають нашу батьківщину перед обличчям всього світового співтовариства. Ми усвідомлюємо, що стаємо країною-ізгоєм, з усіма економічними та політичними наслідками цього», –  йдеться заяві.

«Тому з особливою силою ми хочемо оголосити вам, дорогі українські сестри і брати: відстоюючи свободу вашу, цілісність вашої країни, ви відстоюєте і цілісність нашої країни Росії, і свободу нашого народу. Ми з вами у вашій справедливій боротьбі!» – наголошують автори звернення.

Під цим документом підписались підписалися громадський діяч Людмила Алексєєва, історик і політолог Андрій Зубов, екс-голова уряду РФ Михайло Касьянов, аналітик і публіцист Георгій Сатаров, а також політолог Лілія Шевцова.

iPress.ua