Бойовики самопроголошеної «Донецької народної республіки» звільнили 10 дітей-сиріт і 2 дорослих з перехопленого раніше автобуса із Сніжного, доля ще 15 дітей і двох вихователів невідома, передає УКРІНФОРМ.

Про це повідомили у прес-службі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Зазначається, що представники прикордонної служби Росії і терористи "ДНР" після переговорів з українською стороною звільнили водія автобуса і частину вихованців будинку дитячого типу з матір'ю-вихователькою, які вже направляються в Донецьк.

«Доля 15 дітей-вихованців Сніжнянського дитячого будинку і двох супроводжуючих їх вихователів невідома. Зв'язок з ними перерваний», – відзначили у прес-службі.

Повідомляється також, що за фактом незаконного затримання українських дітей і примусового переміщення їх через кордон з РФ український омбудсмен звернулася до російської колеги, в якому вимагала негайно втрутитися в ситуацію і попередити незаконне вивезення українських дітей на території Росії. Аналогічні звернення направлені на ім'я генерального прокурора Росії, міністра з надзвичайних ситуацій і губернатора Ростовської області.

Російський омбудсмен запевнила, що узяла справу під особистий контроль.

Нагадаємо, сьогодні вранці з м.Сніжне на оздоровлення у Дніпропетровську область автобусом виїхали 25 дітей. На виїзді з міста транспорт, що рухався у супроводі автомобіля ДАІ, був зупинений. Спецмашина ДАІ була відсічена озброєними представниками «ДНР».

 Пізніше стало відомо, що бойовики доставили автобус з дітьми з Сніжного на кордон з Росією.