ДЕРЕГУЛЯЦІЯ

Верховна Рада скасувала обов’язковий технічний контроль
легкових автомобілів, що використовуються не для комерції

Довго очікувати на ухвалення в цілому закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень» не довелося. На вчорашньому ранковому засіданні 262 народних депутати з 397 зареєстрованих у сесійній залі сказали своє вагоме слово на шляху спрощення життя автолюбителям.    

При цьому не слід вважати, що технічний контроль зареєстрованих у Державтоінспекції машин і автобусів зникне як явище. Просто через місяць після опублікування закону (саме тоді він набуде чинності) обов`язковому технічному контролю у звичному розумінні не підлягають легкові автомобілі всіх типів, марок і моделей, причепи та напівпричепи до них, мотоцикли, мопеди тощо.

Це не стосуватиметься таксі та автомобілів різного класу (легкових і вантажних), що використовуються їх власниками для перевезення пасажирів або вантажів для отримання прибутку, передає УНІАН. Не матиме також значення і форма власності автотранспорту.

Але порядок і режим проходження техоглядів для цих категорій буде істотно спрощено. І займатиметься цим уже не Державна автомобільна інспекція, яку взагалі усунено від згаданого процесу, а приватні суб’єкти господарювання з відповідними обладнанням і ліцензією. 

Порядок проведення обов`язкового технічного контролю та обсяги перевірки технічного стану машин визначає Кабінет Міністрів. Але до цього переліку входитиме перевірка системи гальмового і рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин та коліс, світлопропускання скла, газобалонного обладнання (за наявності), інших елементів, що безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони довкілля.

Скасовано й вимоги щодо обов`язкової наявності у водія дорожнього (маршрутного) листа та нотаріально посвідченої довіреності на керування.

Відповідні зміни внесено до законів «Про дорожній рух», «Про автомобільний транспорт», «Про міліцію», «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», «Про страхування», а також до Цивільного кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення.