ІНІЦІАТИВА 

У Тростянці, що на Сумщині, відкрили  музей шоколаду
 

Ще 1974 року у місті почала працювати одна з найпотужніших на той час шоколадна фабрика «Україна». З часом виробництво трансформувалося, і нині Тростянець асоціюється з шоколадом таких марок, як «Корона», «Мілка», що їх виробляє компанія «Крафт Фудз Україна», і який добре знаний не тільки в Україні, а й у Європі та світі. Саме фахівці компанії та місцеві підприємці допомогли місту облаштувати музейний заклад, що розташувався у старовинній садибі Леопольда Кеніга на території історичної пам’ятки «Круглий двір». Як зазначив ініціатор його створення міський голова Юрій Бова, районний центр заслужив на такий заклад, оскільки вже здобув славу столиці солодкої продукції.  

Музей має зали чорного і білого шоколаду, в яких зібрано понад тисячу здебільшого ароматних експонатів. Вони не тільки проливають світло на історію цього продукту, а й додають  неповторного запаху, змушуючи  кожного відвідувача дихати на повні груди. Тільки тут можна побачити і відчути пахощі найрізноманітніших фігурок і композицій — ведмедиків і зайців, Снігурок і Дідів Морозів, футбольного м’яча і глобуса, каравели і диво-лебедя… Під кожним — застережний напис «Руками не чіпати», хоч відвідувачі жартівливо пропонують додати ще й «зубами не кусати».

Вождя ацтеків Теночу увічнили  в україні вагомо — вісімнадцятикілограмово, у шоколаді. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Навряд чи дізнається людство, коли саме і де з’явилася перша цукерка чи плитка шоколаду. Вчені схиляються до думки, що біля солодких витоків стояли індіанці-ольмеки, які понад 3 тисячі років тому жили на території сучасної південно-східної Мексики, хоч існують й інші версії. Але достеменно відомо, що до розвитку шоколадної індустрії свого часу доклали рук і здібностей такі відомі промисловці, як Джеймс Крафт, Джоанн Якобз, Філіп Сушард, а на солодощах добре зналися Христофор Колумб, Марія Антуанета,  Папа Римський Пій V, Анна Австрійська та багато інших історичних особистостей. Саме про них ідеться в матеріалах експозиції.

Окрім десятків зразків плиток, представлені рецепти їх виготовлення, складові —  какао-порошок, боби, крупка тощо. Тож уважні відвідувачі можуть навіть дещо запозичити і спробувати в домашніх умовах одержати власний шоколад.

Серед тих, хто в особливому захопленні від побаченого, — дітлахи. Передбачається, що відмінники і хорошисти матимуть право на безкоштовне відвідування музею (за наявності табеля), а для дорослих квиток коштуватиме 10 гривень.

Юрій Бова повідомив, що восени в музеї почне працювати кавова зала, де відвідувачі зможуть не лише випити готового напою, а й власноруч приготувати його. Також тут встановлять установку з виготовлення шоколаду, аби охочі спробували власні сили в цій справі. Одне слово, солодка ініціатива місцевої влади має хороші перспективи насамперед щодо активізації туристичної індустрії в цьому давньому місті, багатому на історичні імена,  події й традиції. Тож коли деякі інші музеї нині потерпають від фінансових та інших проблем, то  в тростянецькому все у шоколаді — у прямому значенні вислову.