ПРОГНОЗ

Україна вироблятиме 34 млрд кВт·год «зеленої» енергії
 

Нещодавно Німеччина встановила новий світовий рекорд з виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, а саме — сонячної енергії. Майже цілий день в країні було «закрито» 50% споживання традиційної електроенергії, працювала альтернативна, так звана «зелена» енергетика. Для порівняння, це денна робота всіх 15 діючих українських атомних блоків.

У нас теж відбулася, хоч і маленька, але знакова подія. Із поновлюваних джерел енергії у квітні ми виробили 0,5% із загального державного балансу виробленої електроенергії. Це майже стільки ж, як і за весь І квартал 2011-го. Про це повідомив голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич.

«Як ми і прогнозували, 1 млрд кВт·годин з відновлюваних джерел електроенергії нинішнього року — реальне завдання. Ми запускатимемо до роботи нові об’єкти і цей процес набирає обертів, нові потужності лише нарощуватимуться. До речі, показник 0,5%, якого ми вже досягли за планами стратегічного розвитку енергетичної галузі України до 2030 року, мав би бути взятий  у 2015 році», — вихваляється керівник агентства.

Зараз до стратегічного плану вносяться певні корективи. І це зрозуміло, лише останні дані про можливий видобуток сланцевого газу  на шельфах морів вносять значні правки у розвиток галузі.

«Нині у нас уже успішно працюють 76 нових гідроелектростанцій, 11 вітропарків, 18 сонячних станцій  та два біоенергетичних об’єкти. Такий активний стрибок у цій галузі електроенергетики став можливий завдяки приходу нових приватних інвестицій. Лише цього року, у проекти сонячної та вітрової енергетики планується залучити майже 1 млрд євро, а до 2015 року сума інвестицій у «зелену» енергетику може зрости до $5 млрд. При цьому ми реально зможемо досягти до 2015 року показника поновлюваної енергії у загальному виробництві електроенергії — 5,7 %, або 13 млрд кВт·год», — сказав Микола Пашкевич. Він також додав, що Україна вкладеться  і виконає зобов’язання перед Європою — збільшити до 2020 року цей показник до 12%. Причому до кінця дії вітчизняної стратегічної програми енергорозвитку показник відновлювальної електроенергетики у загальному енергетичному балансі держави може становити 34 млрд кВт·год.

Усе це стало можливим завдяки створенню умов для залучення інвестицій. Ідеться не лише про будівництво  нових енергетичних потужностей і розвиток системи електричних мереж та підвищення збалансованості енергозабезпечення ряду енергодефіцитних регіонів, а й про створення цілої високотехнологічної галузі в Україні, що приведе до поступового розвитку вітчизняних технологій. При цьому використовується  найкращий міжнародний досвід. За оцінками міжнародних експертів, українська нормативно-правова база, що регламентує стимули для розвитку «зеленої» енергетики, є однією з найкращих у Європі. Але, за словами Миколи  Пашкевича, вітчизняне законодавство в цій царині потребує вдосконалення. «Ми постійно працюємо задля поліпшення законодавчої бази. У плідній співпраці із профільними асоціаціями та міжнародними експертами відстежуємо всі останні тенденції у розвитку технологій. Але, в першу чергу, планомірно виправляємо всі нормативні недоліки, аби максимально спростити роботу інвестора. Наприклад, у парламенті вже працюють над законопроектами щодо введення «зеленого» тарифу для біогазу, триває обговорення щодо регламентації чітких та прозорих умов для підрахунку частки вітчизняних робіт та матеріалів у будівництві електростанцій на поновлювальних джерелах енергії тощо. В умовах жорсткої конкуренції за інвестиційні ресурси Україна зобов’язана ставати більш привабливою для інвесторів. Після перших вдалих кроків необхідно рухатися далі», — заявив Микола Пашкевич.