ГАЗИФІКАЦІЯ 

У 2012-му в Первомайському районі газифікують більше сіл, ніж за всі роки незалежності України
 

На Миколаївщині реалізується масштабний проект із газифікації населених пунктів. Цьогоріч завдяки домовленостям між НАК «Нафтогаз України» і Миколаївською облдержадміністрацією до газу підключать села, міста та селища семи районів області. Нині активні роботи з прокладання газових труб тривають у північному та одному з найбільших районів області — Первомайському.

Як повідомив голова Первомайської райдержадміністрації Борис Демченко, підготовка та прокладання газопроводів у районі розпочалися ще торік. За останній рік введено в дію майже 13 км газопроводу, що дало змогу газифікувати села Підгородна та Синюхін Брід. У найближчих планах — проведення 60 км підвідних газопроводів високого тиску.

Фото надане автором

У  трьох напрямках

За всі роки незалежності України в районі було газифіковано лише десять населених пунктів, побудовано дві газорозподільні станції. Натомість цього року газ прийде до 12-ти найбільш крупних населених пунктів.

Борис Олексійович означив три основних напрямки будівництва газопроводів. Перший — до села Довга Пристань (підвідний газопровід довжиною 3,7 км прокладають з с. Побужжя Кіровоградської області). Другий напрямок охоплює села Софіївка, станцію Бандурка та село Лиса Гора, його протяжність — 24 км. І третя, найдовша газопровідна «гілка», довжиною 32 кілометри, пройде від Полтавки до Іванівки і дасть змогу  підключити до газу одразу вісім сіл: Зелені Кошари,  Соколівку, Степківку, Степове, Жовтневе, Романову Балку, Іванівку та в перспективі — Генівку. Передбачається, що першими «з газом» будуть жителі села Зелені Кошари, які отримають блакитне паливо вже у червні цього року. А до 1 вересня газ прийде і до інших населених пунктів.

Водночас із роботами з будівництва газопроводів до вищевказаних сіл в районі займаються розробкою проектів з газифікації північної частини території: сіл Кам’яна Балка, Чаусове-2, Мічуріне, Підгір’я і Чаусове-1. В результаті район буде газифіковано на 85%. А через рік — повністю.

 — Люди повірили в успіх газифікації ще два роки тому, — продовжує Борис Демченко. — У цих питаннях отримаємо велику організаційну допомогу від управління капітального будівництва облдержадміністрації, що є замовником будівництва всіх цих об’єктів. Відчувається повне розуміння наших проблем і реальна підтримка. Фінансування будівництва підвідних газопроводів здійснюється за рахунок НАК «Нафтогаз України», а розробка проектів розвідних газопроводів за населеними пунктами — за рахунок місцевих бюджетів і сільгоспвиробників. 

Газ на підході

Як повідомив заступник директора з виробництва компанії, що веде роботи, Петро Константинов,  нині проводиться зварювання труб і земляні роботи. «По всьому газопроводу буде встановлено шість ГРП. Сьогодні на будівництві щодня працюють дев’ятеро робітників, в роботі три екскаватори, машини. Упевнений, терміни, передбачені договором, витримаємо», — зауважив він.  

З нетерпінням чекають прихід блакитного палива жителі Степківської сільради. За словами голови сільради Віктора Дудка, «не гаяли часу в очікуванні газу. За два роки розробили і затвердили проект розводу газу селом, закупили труби і фактично завершили роботи з проведення розвідного газопроводу по селу. В цьому нам фінансово допомогло дослідне господарство НААН «Зелені Кошари». Я дуже задоволений темпами робіт підрядника. Лише за день укладається до 500 метрів труб.

 Віктор Миколайович розповів і про реакцію місцевих жителів на початок будівництва: «Наші селяни понад двадцять років чекали  газифікації. Коли ж побачили техніку, що прибула для робіт із будівництва, завезені труби, в них не залишилося жодних сумнівів, що газ нарешті прийде до їхніх домівок. А газ для нас — це, по-перше, велике благо для людей і громади. Покращаться побутові умови, люди заживуть в комфорті. По-друге, на газ сподіваються і господарства, розташовані на території сільради. З приходом голубого палива вони зможуть розширити свої виробництва, покращити економічні показники. У виграші буде вся громада».