Взяттю на облік або реєстрації в органах Міндоходів підлягають усі платники податків. Фізичні особи — платники податків реєструються у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі — Державний реєстр).

Реєстрація фізичних осіб у Державному реєстрі здійснюється з метою єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов’язані сплачувати податки, що є основним джерелом наповнення Державного бюджету України. Обов’язковість сплати податків кожним та контроль за такою сплатою є умовою економічної стабільності держави та забезпечення соціальних видатків.

Облік платників податків у Державному реєстрі ведеться за податковими номерами.

Податковим кодексом України збережено право фізичних осіб — платників податків відмовитися від прийняття реєстраційного номера облікової картки з релігійних переконань, удосконалено альтернативну форму обліку таких платників податків.

Облік фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та надали до територіального органу доходів і зборів повідомлення, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім’ям, по батькові та серією і номером паспорта без використання реєстраційного номера облікової картки платника податків. У паспортах цих осіб територіальні органи доходів і зборів ставлять відмітку про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Загальні положення щодо обліку платників податків регулюються ст. 63 Податкового кодексу України, а формування та ведення Державного реєстру — ст. 70 кодексу.

Інформаційно-комунікаційний департамент
Міністерства доходів і зборів України