ГРОШІ

Як збільшуватимуться виплати в 2012 році

З прийняттям головного кошторису країни — Державного бюджету на 2012 рік — поетапно підвищуватимуться пенсійні виплати, розмір яких залежить від величини прожиткового мінімуму. Йдеться про доплати до пенсій, які становлять менше прожиткового мінімуму, розміри підвищень до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, додаткову пенсію особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, державну соціальну допомогу на догляд, розміри надбавок до пенсій донорам, а також пенсійні виплати шахтарям. На що можуть розраховувати ці та інші категорії громадян у поточному році, поінформував директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола ШАМБІР.

У цьому році також перерахують:

1) пенсії, обчислені відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (мінімальний розмір пенсії, що призначається відповідно до цього Закону, встановлюється, залежно від категорії осіб, у розмірі від 100% до 130% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);

2) пенсії за особливі заслуги (Закон «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»), які встановлюються у розмірі від 20% до 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);

3) розміри щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку із закриттям Чорнобильської АЕС (пункт «г» частини другої статті 12 Закону «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему» та постанови Кабінету Міністрів від 13.09.2001 р. №1155 розмір щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які на 15 грудня 2000 р. перебували в трудових відносинах з Чорнобильською АЕС на постійній основі (крім сумісників) і мають право на отримання пенсії як на загальних, так і на пільгових умовах, а також по інвалідності і вивільнені у зв’язку із закриттям Чорнобильської АЕС (далі — щомісячна доплата), становить при стажі роботи на цій станції до 5 років 25% розміру прожиткового мінімуму, визначеного на відповідний рік для осіб, які втратили працездатність. За кожний наступний повний рік роботи щомісячна доплата збільшується на 5% розміру зазначеного прожиткового мінімуму. Максимальний розмір щомісячної доплати не може перевищувати розміру такого мінімуму);

4) найменшу пенсійну виплату у зв’язку з втратою годувальника (на одного непрацездатного члена сім’ї — 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на двох та на трьох і більше — 120% і 150% відповідно);

5) надбавки до пенсій за понаднормовий стаж (для непрацюючих пенсіонерів, обчислені, виходячи із розміру прожиткового мінімуму).

Підвищення не таке, як хотілось б, але й воно в радість. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Інвалідам війни І групи підвищується державна допомога на догляд.

З 1 січня 2012 року набирають також чинності зміни, внесені до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» щодо визначення розміру державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни.

Зміни передбачають:

— встановлення інвалідам Великої Вітчизняної війни розміру державної соціальної допомоги на догляд незалежно від закону, за яким їм призначено пенсію;

— збільшення розміру допомоги на догляд інвалідам підгрупи А І групи;

— збільшення середньомісячного сукупного доходу для визначення права на призначення державної соціальної допомоги інвалідам І групи із 100 до 115% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

На виконання прикінцевих положень Закону «Про внесення змін до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам щодо державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни» раніше призначена державна соціальна допомога на догляд з 1 січня 2012 року буде перерахована з урахуванням нових норм за наявними у пенсійній справі, або буде перерахована за додатково донесеними документами.

Перерахунок зазначених виплат здійснюється автоматично за матеріалами пенсійних справ і виплата пенсій у нових розмірах буде проводитись уже з січня нового року.

28 грудня 2011 року Кабінет Міністрів з метою здійснення у 2012 році заходів щодо поетапного, до 2015 року, підвищення рівня соціального захисту найвразливіших верств населення ухвалив постанову, згідно з якою з 1 січня 2012 року на 25% підвищаться основні розміри пенсій інвалідам війни та збільшиться розмір пенсій, менше якого не можуть отримувати інваліди війни. Це 285% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, інвалідам війни І групи, і 255% та 225% інвалідам ІІ і ІІІ групи відповідно.

Цією постановою збільшено також розмір підвищення, яке встановлюється до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги членам сімей загиблих (тих, які пропали безвісти) та померлих осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»).

Перерахунок пенсій відповідно до прийнятої постанови уряду буде проведено Пенсійним фондом за матеріалами пенсійних справ.