ПРОПОЗИЦІЯ 

ЦВК ініціює  зміни до чинного Закону «Про вибори народних депутатів України»
 

Експерти  вголос кажуть, що цьогорічна виборча кампанія, яка хоча ще й офіційно не розпочалася,  вже нагадує  ситуацію десятирічної давності. Щоправда, тоді прихильники партійної системи кавалерійським наскоком вибороли свою половину в апологетів мажоритарки, чим внесли  певний дисбаланс у стару, випробувану часом виборчу систему.

Нині ж  мажоритарники спішно готуються зайняти старі редути — 225 місць у парламенті — та роблять це знову-таки на марші, тобто в жорстких умовах нестачі часу після недавньої зміни виборчого законодавства. Проблеми виникають, як мовиться, на голому місці. Законодавець так поспішав, що, приміром, передбачив внесення до бюлетенів імені та по батькові, забувши про головне — прізвище претендента на дорогоцінний депутатський мандат. Утім, ціна цих «дрібниць» може бути великою.

Таких помилок чи недоглядів уже назбиралося чимало. Тож Центральна виборча комісія на черговому засіданні обговорила й одностайно схвалила пропозиції щодо вдосконалення Закону «Про вибори народних депутатів України» і виклала їх у формі проекту відповідного законодавчого акта.

Пропозиції не зачіпають концептуальних положень чинного закону і мають технічний характер, зазначалося на зібранні. Йдеться про  належну організацію власне виборчого процесу, який має забезпечити проведення справедливих та демократичних виборів. Доки політики скромно мовчать, ЦВК бачить свою роль і місію в тому, щоб чесно сповістити суспільству: деякі положення нового виборчого закону містять низку недоречностей та істотних організаційно-правових прогалин.

Зазначимо, що це принаймні не гірший спосіб на законодавчому рівні врегулювати чимало проблемних питань, як-от ведення передвиборної агітації, фінансування виборчого процесу, друкування агітаційних плакатів та деяких інших.

Хоча далебі не всіх. Викликає занепокоєння зокрема й те, що навряд чи можна достеменно перевірити  дані на майже чотири тисячі кандидатів упродовж передбачених законом лише двох тижнів. Очікується, що до цієї праці ЦВК залучатиме фахівців  на роботу за угодами. Та йдеться лише про технічний бік справи, а головне навантаження все-таки припадатиме на членів комісії.

На засіданні також прозвучала думка, що меж виборчих округів Центральна виборча комісія не змінюватиме. Звісно, підставою для цього  може бути рішення суду і кілька позовів до судів різних інстанцій. Водночас закон не дає відповіді на запитання, чия саме це підсудність.

Отже,  можна підсумувати: наступати на старі граблі — національна особливість вітчизняного політикуму.

ПРЯМА МОВА
                                   
Андрій МАГЕРА, 
заступник голови ЦВК:

 — Напрацьовані пропозиції не стосуються концептуальних положень, а мають виключно технічний характер. Запропоновані зміни жодним чином не торкаються будь-яких політичних моментів закону. При цьому вони враховують майже всі зауваження членів комісії, які мали бажанння внести відповідні правки. Крім того, весь робочий матеріал пройшов попереднє ретельне обговорення, що дало можливість вийти на повний професійний консенсус.