Сполучені Штати Америки закликають Україну завершити роботу, потрібну для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. На цьому наголосила помічник Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд після зустрічі з Президентом Віктором Януковичем, яка тривала близько двох годин.

Вибір зрозумілий

Під час зустрічі вона передала Вікторові Януковичу лист від Державного секретаря США Джона Керрі, в якому висловлюється підтримка того, що вже зробила Україна, і міститься заклик до виконання решти умов, необхідних для підписання угоди з ЄС. Говорячи про саму зустріч, Вікторія Нуланд назвала її дуже плідною: «Впродовж цієї зустрічі Президент дав зрозуміти, що Україна зробила свій вибір, і цей вибір — на користь Європи». Вона заявила, що США підтримують право України робити свій вибір і готові підтримати її у виконанні тих критеріїв, які ще залишилися невиконаними, повідомляє УНІАН.

Крім того, США готові підтримати Україну під час переговорів з Міжнародним валютним фондом щодо продовження реформ у нашій державі. При цьому Вікторія Нуланд підкреслила, що реформи, які втілює нині Україна для інтеграції до Європейського Союзу, сприятимуть також зближенню нашої держави зі США. За її словами, Україна та США пов’язані дружбою і можуть зробити разом дуже багато.

Власний інтерес

Про євроінтеграційні перспективи України йшлося й під час зустрічі помічника Держсекретаря з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Зокрема Вікторія Нуланд зазначила, що американські компанії зацікавлені у підписанні Угоди про асоціацію, оскільки після цього вони матимуть змогу збільшити виробництво своєї продукції в Україні та безмитно продавати її в ЄС.

«ЄС не підписуватиме угоду тільки тому, що вони — «гарні хлопці». Вони зацікавлені в доступі на свій ринок товарів високої якості, робочої сили, інновацій на свої підприємства. І наші компанії хочуть бачити Угоду про асоціацію й угоду з МВФ тому, що вони зможуть більше виробляти тут і потім продавати це у Європу», — уточнила Вікторія Нуланд.

Окрему увагу сторони приділили розвитку паливно-енергетичного комплексу нашої держави. Так, глава уряду повідомив, що Україна та Хорватія мають намір підписати меморандум про створення Адріатичного газового коридору, який сполучатиме Україну, Угорщину та Хорватію, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров нагадав, що за останні три роки через газові контракти 2009 року Україна переплатила Росії 20 мільярдів доларів, тому змушена проводити політику диверсифікації поставок енергоносіїв, видобувати вуглеводні з нетрадиційних джерел, переводити свою енергетику на вугілля.

«Ми поставили перед собою завдання значно знизити свою залежність від поставок газу із РФ. І тому вжили заходів, які дали нам змогу вдвічі скоротити споживання російського газу. Також ми вжили заходів для збільшення обсягів газу власного видобутку. Зокрема провели переговори з найбільшими компаніями — Shell, ExxonMobil, Chevron. З усіма цими компаніями у нас уже підготовлено відповідні угоди. Ми уважно вивчили досвід США з видобутку сланцевого газу і розраховуємо, що сланцеві родовища дадуть нам змогу у перспективі видобувати від 10 до 20 мільярдів кубометрів газу», — виклав свою позицію Прем’єр-міністр.

Також Вікторія Нуланд провела переговори з першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим. Помічник Держсекретаря відзначила прогрес, якого досягла Україна в реалізації очікувань Євросоюзу на шляху до Вільнюського саміту «Східного партнерства» та висловила сподівання, що у Вільнюсі, як і заплановано, буде підписано Угоду про асоціацію з ЄС, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра. Сторони також обговорили питання економічного та політичного співробітництва, зокрема в контексті головування України в ОБСЄ.

Перебуваючи в нашій державі, Вікторія Нуланд провела зустрічі  і з лідерами та представниками різних політичних сил, що мають фракції у Верховній Раді. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»