Полковник міліції
Віталій КОМАРНИЦЬКИЙ 

Учора Луганський державний університет внутрішніх справ імені Едуарда Дідоренка відсвяткував 20-річчя з дня свого заснування. Історія цього навчального закладу розпочалася 1993 року, коли вийшла Постанова Кабінету Міністрів  України про створення училища міліції. Про становлення і розвиток міліцейського вишу розповідає його ректор, доктор юридичних наук, професор, заслужений будівельник України, академік Міжнародної академії науки та практики організації виробництва, полковник міліції Віталій КОМАРНИЦЬКИЙ.

— Віталію Мар’яновичу, з чого розпочинався університет?

— Засновником і першим ректором навчального закладу був генерал-полковник міліції Едуард Олексійович Дідоренко, який на той час очолював УМВС України в Луганській області. Легендарна людина, ім’я якої відоме не лише в країнах колишнього Союзу, а й далеко за їх межами. Саме він визначив перспективні напрями діяльності спочатку училища, потім інституту, академії, а далі й університету, бо добре знав і  розумів зміст діяльності міліцейського вишу. За короткий строк генерал Дідоренко зумів створити потужний навчально-науковий центр, котрий ввійшов до числа найбільш успішних і динамічних наукових та освітніх установ східної України. Про це, зокрема, свідчить розвинена матеріально-технічна база університету, де за часи існування навчального закладу було зведено понад 50 тис. кв. метрів навчально-лабораторних, житлових та допоміжних приміщень, включаючи 25-метровий басейн, стадіон, спортивні майданчики, смуги перешкод, сучасну медичну частину, обладнану необхідною медтехнікою й устаткуванням тощо.  

У липні 2008 року в університеті відкрито музей Едуарда Дідоренка, в якому першого вересня проводять своєрідні уроки мужності, в ході яких вихованці можуть більше дізнатися про історію своєї альма-матер та її засновників.

— Ви очолюєте навчальний заклад з вересня 2007 року. Як розвивається університет нині?

— Сьогодні університет продовжує традиції, започатковані першим його ректором. Без перебільшення, ми виховуємо лідерів, які вміють не лише ставити питання, а й аналізувати його, розуміти та організовувати його вирішення. За роки свого існування навчальний заклад підготував тисячі випускників, серед яких народні депутати України, керівники державних установ, відомі вчені, держслужбовці, бізнесмени. Володіючи отриманим в університеті комплексом знань, випускники ЛДУВС є конкурентоспроможними і затребуваними на ринку праці, отож будують свою кар’єру не тільки в органах внутрішніх справ, а й в органах судової влади та юстиції, податкової адміністрації, місцевого самоврядування, нотаріату, відкривають власні справи.

Високу якість освітньої підготовки в ЛДУВС підтверджують і відзнаки вишу. Університет — переможець  Міжнародного академічного рейтингу популярності та якості «Золота фортуна», тричі лауреат рейтингу вищих навчальних закладів України «Софія Київська»,  лауреат всеукраїнських проектів «Національні лідери України» і «Флагмани освіти і науки України», Всеукраїнського видавничого проекту «Науково-освітній потенціал України». Три роки поспіль (2010, 2011, 2012)  ми входимо у десятку кращих ВНЗ за результатами всеукраїнського рейтингу «Компас» в номінації «За версією випускників». Минулого року ЛДУВС увійшов у п’ятірку кращих вищих навчальних закладів групи ВНЗ, де готують фахівців за спеціальностями «Право, правоохоронна діяльність, цивільний захист і безпека життєдіяльності» всеукраїнського рейтингу Міністерства освіти і науки.

Високопрофесійний науково-педагогічний колектив активно займається науковою діяльністю. Про результативність роботи науковців університету тільки за останнє десятиріччя свідчать сотні пропозицій і експертних висновків до проектів положень законодавчих актів України, сотні монографічних досліджень, підручників і навчально-методичних посібників. Вченими ЛДУВС розробляється сім цільових комплексних програм за трьома науковими напрямками, сформовано авторитетні наукові школи. Проведено близько 90 наукових міжнародних конференцій з актуальних проблем законотворчої та правоохоронної діяльності. Для участі в цих заходах до нас приїздять провідні вчені з Європи та США, які обов’язково читають лекції для курсантів, студентів та викладачів ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка.

— Але ж відомо, що не хлібом єдиним, а в нашому випадку — наукою живе людина. Розповідають, що ваш університет є кузнею творчих талантів…

— Курсанти і студенти ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка мають всі можливості реалізувати також свої творчі таланти. Скажімо, народний вокальний ансамбль «Лугарі» та народний ансамбль танцю «Гротеск» університету широко відомі не лише на Луганщині і по всій Україні, а й за межами нашої держави. Так само як і півфіналіст всеукраїнського вокального проекту «Голос країни» Сергій Юрченко, учасники всеукраїнського вокального шоу «Х-Фактор» Ася Кренєва та Ельдар Кабіров, віце-чемпіони Кубка Президента України, чемпіони Вищої естонської ліги КВК, учасники Прем’єр-ліги КВК у Москві команда «Другой мир». Загалом усі урочистості, присвячені пам’ятним датам, свята відбуваються за участю курсантів і офіцерів університету.

Авторитет та престижність вишу примножують і спортсмени навчального закладу — багаторазові призери й чемпіони України, Європи та світу із самбо і дзюдо Аліна Гізай, Роман Гончарук та Віталій Попович, 13-кратний чемпіон світу з гирьового спорту Роман Михальчук, бронзовий призер XXIX Олімпійських ігор у Пекіні з боксу у важкій вазі В’ячеслав Глазков. Водночас університет веде активну спортивно-масову роботу, сприяючи молоді Луганщини в проведенні змагань з міні-футболу, баскетболу тощо. Зокрема, традиційний для регіону чемпіонат з міні-футболу серед силових структур області пам’яті генерал-полковника міліції Дідоренка з 2012 року став всеукраїнським.

Що таке два десятиріччя для такого університету, як наш? Це тисячі випускників, сотні викладачів і співробітників, які проводять у його стінах більшу частину свого часу… Змінюються його вихованці і викладачі, змінюються керівники, вдосконалюються навчальні програми, підвищуються вимоги до спеціалістів… Але ідея служіння своєму народу, атмосфера храму науки і професійних знань залишається незмінною.

Докладнішу інформацію про Луганський державний університет внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка можна знайти на сайті www.lduvs.edu.ua.

Олександр БІТТНЕР,
«Урядовий кур’єр»