НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  Маківка літа
 

Липень здавна називають маківкою літа. Це щедра пора медозбору, розмаїття садовини і городини, розпал cінокосів, початок жнив у південному регіоні. Лани вкриваються білими килимами гречки, блакитними — льону, золотавими — рапсу і соняшнику. Шкода лише, що ця щедрість і краса природи іноді залежить від примх погоди. Свідчення цього — червневі зливи з градобоями, що завдали природі великої шкоди. Тому кожну погожу днину хлібороби мусять невтомно трудитися від зорі до зорі. «Липень косить і жне, відпочити не дає», — повчає народна мудрість.

Оскільки  упродовж місяця у полі і в городі триває гаряча трудова пора,  то й святкувати особливо ніколи. Головні релігійні свята у липні — Івана Купайла (7),   Первоверховних апостолів Петра і Павла (12).

Івана Купайла і в наш час одне з найпотаємніших та улюблених свят. Воно припадає на період літнього сонцестояння і в уяві наших предків-слов’ян символізувало шлюб Сонця і Води. Масові гуляння завжди проводяться поблизу водойм: на берегах річок, озер, сільських ставків. Традиційні дійства відбуваються навколо вогнища — символу єднання людини з природою, очищення її вогнем і водою. За народним повір’ям, цього дня вдосвіта сонце грає різними кольорами, а трави  набираються  цілющої сили. Опівночі, раз на сто років, з’являється чарівна квітка папороті. Кому пощастить її побачити, знайде скарб, житиме в достатку і при здоров’ї. У Києві свято Івана Купайла традиційно проводять на березі Дніпра у Гідропарку та у мікрорайоні Березняки, на березі мальовничого озера Тельбин.

... На Івана на Купайла я плела вінок. Фото Володимира ЗАЇКИ

За багатьма прикметами,  якщо цього дня злива — будуть мокрі жнива; якщо зозуля кувала до Івана — осінь буде погана, а якщо до Петра — буде вдосталь тепла.

Свято Петра і Павла припадає на перший день після завершення Петрівського посту. На святковому столі повинен бути коровай житнього хліба, освячений у церкві, пампушки-мандрики із пшеничного борошна, всілякі наїдки від щедрої літньої пори. Тещі цього дня запрошують у гості зятів, а зяті обдаровують  тещ квітами, солодощами, терновими хустками та ін.

Святий апостол Петро належав до кола найближчих учнів Ісуса Христа, яких той втаємничував у найсокровенніші секрети, а Петрові довірив ключі від Царства Небесного. Апостол Павло не знав Ісуса Христа за його земного життя і не належав до числа дванадцяти обраних. Але за особливі заслуги його  шанують як верховного вчителя після Петра і разом із ним. З давніх-давен до нашого часу дійшли такі народні прикмети і прислів’я: «Якщо на Петра дощ іде — погідна днина жнива жде»;  «На Петра колос, на Іллю (2 серпня) — жнива»; «На Петра дощ — жито,  як хвощ, буде що вкинути в борщ».

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня      День Флоту України;  Всесвітній день архітектури; День архітектури України.

2 липня      День працівника Державної податкової служби України.

7 липня      День працівника природно-заповідної справи; Різдво пророка Іоанна Хрестителя — свято Івана                             Купайла.

8 липня      День рибалки.

12 липня     Первоверховних апостолів Петра і Павла.

15 липня     День металурга.

16 липня     День бухгалтера.

28 липня     День хрещення Київської Руси-України.

29 липня —      День працівників торгівлі.