ПРО НЕВІДОМЕ. В Миколаївській центральній міській бібліотеці для дорослих ім. Кропивницького відбулася презентація книги «Судьбы евреев Николаевщины в период Великой Отечественной войны 1941—1945 гг.». У книзі зібрано воєдино великий масив документів, матеріалів, спогадів і досліджень про долю єврейського населення Миколаївської області у період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років. Уперше публікуються повні списки євреїв — жертв акцій масового знищення, що проводилися німецько-румунськими окупантами на території Миколаївської області, в’язнів концтаборів і гетто, осіб, депортованих на примусові роботи, реєстр місць масових розстрілів євреїв на території Миколаївської області.

Колектив авторів і укладачів висвітлив не лише трагічну долю єврейського населення окупованих територій, а насамперед участь представників єврейського народу, що разом з іншими стали на захист рідної землі від фашистських загарбників на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. У книзі опублікований список євреїв Миколаївщини, загиблих на фронтах Великої Вітчизняної війни, спогади учасників війни.

Як зазначив ініціатор видання книги та її головний редактор, керівник Миколаївського товариства єврейської культури Михайло Гольденберг, «цілісність концепції збірки проявилася в історичній послідовності розташування матеріалів, у комплексній подачі наукових статей, архівних матеріалів, спогадів та фотографій. У книзі наведені унікальні документи, що відобразили описані події, спогади учасників і свідків тих подій».

Cтворення видання стало результатом копіткої роботи співробітників Державного архіву Миколаївської області та групи миколаївських істориків-дослідників. Директор архіву Лариса Левченко відзначила, що понад 100 сторінок книги відведено розділу «Мовою документів».

У книзі також об’єднані дослідження провідних миколаївських науковців, що охоплюють історію єврейської громади на Миколаївщині з кінця XVIII століття до трагічних подій Голокосту та самі події. Автори віддають належне жителям області — представникам інших національностей, які, ризикуючи життям, рятували євреїв.