Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

«Він має запах романтики, ніжності, кохання. Фільм у нас вийшов гарний, приємний, будете здивовані», – вже з перших хвилин зустрічі у Тернополі висловився про власну нову кінороботу Михайло Хома, більше відомий усім українцям, як співак Дзідзьо. Відтак, переглянувши кінокартину «DZIDZIO. Перший раз», я згоден з таким визначенням цілковито. Насміявся досхочу, гумор тут щирий, виходить-вилітає з надр доброї української душі. Зачарувався, як і просив режисер глядачів, нашою природою, його піснями.

(Зліва направо): акторки Ольга Кияшко (Леська), Анна Тихомирова (Квітка) та Михайло Хома (Дзідзьо). Фото автора

Михайло Хома зізнався, що такого фільму ще не знімав, хотів відкритися людям по-інакшому. Задля цього обрав жанр «романтична комедія». Оскільки ж любить гумор, жартівливі пісні, то в кінострічці все переплелося й «вийшла суміш Михайла Хоми з Дзідзьом».

 Михайло Хома (Дзідзьо) захоплений-зачудований зйомками фільму. Фото автора

Картину «DZIDZIO. Перший раз» знімали на Львівщині – у місті Ходорів, у селі Бортники. Режисер з нотками розчуленості скаже, що зняв у стрічці всі хати, де народився, де провів своє дитинство, лікарню, церкву, в якій мама з татом брали шлюб, місце, де батько похований». Тож розуміємо, що це для нього не лише рідна сторона, а й надто хвилююча. Працю над фільмом ділив ще й з концертним мегатуром «SUPER-PUPER», а це майже 80 виступів у різних містах України. Та впорався. До того ж, вважаю, – успішно.

Акторка Анна Тихомирова теж такої думки. У фільмі «DZIDZIO. Перший раз» Анна втілила роль Квітки, яка запалила ватру кохання у серці головного героя та розтопила його чоловічу сором’язливість, невпевненість, наївність.

Заряд позитиву й бадьорості від Анни Тихомирової (Квітки) та Михайла Хоми (Дзідзя). Фото автора

Це перша для Анни головна роль у кіно. Перед знімальним процесом, звісно, трохи хвилювалася. Дружня ж підтримка колег надала їй снаги, натхнення. Режисер же дотримувався власного постулату: на знімальному майданчику кожен має бути сам собою. Це основне: щоб люди не вигадували, хто вони є.
Важливо також, що у фільмі можна побачити й почути Михайлову мати. Тривалий час вона працює за кордоном, тож з найдорожчою йому людиною бачиться зрідка. Режисер згадав епізод, коли матуся приїхала до Києва на студію, бо ж треба було телефонні розмови позаписувати: «Кажу, мам, ти не зі сценарію слова озвучуєш. А вона мені одразу ж заперечила, що краще знає, як воно має бути. І видала персонажу фільму фрази на кшталт: «У тебе морда, як панські ворота», «А ти, собака дикий, на літак не встигаєш».

Сергій Либа на прем’єрному показі фільму -- зосереджений, серйозний, у роздумах, як розповісти глядачам про свого кіногероя -- ловеласа та гультіпаку. Фото автора

Хоча головний герой й справді вчасно не прибув в аеропорт, щоб полетіти до мами за кордон, зате знімальна група все встигла та створила гарний касовий фільм. Інакше й не могло бути. «Знав: якщо зроблю погано, дістану синяк, як каже Дзідзьо, під око від людей. Хто з Дзідзьом працює, той має мати імунітет», – це так напівжартома-напівсерйозно зронив власне зізнання актор Сергій Либа. У фільмі він теж мав визначальну роль, втілював образ Боді Павука – і сусіда, і друга, і майбутнього шваґра головного персонажа. А ще його Бодько – тутешній мажор, ловелас, зальотник, нерозсудливо, неощадливо тринькає гроші батьків, які вже чверть століття на заробітках в Америці.

Узагалі ж, як переконує виконавчий продюсер Діана Юраш, у знімальній команді фільму «DZIDZIO. Перший раз» зібралися молоді, креативні, творчі люди. Чи не кожен з них мав у фільмі своє «вперше» – хтось головну роль, хтось роботу над великоформатною стрічкою… Ця картина стала в країні першою й для тих, хто має вади зору та слуху, бо подбали про тифлокоментарі й субтитри. Є прагнення в Михайла Хоми представити цю романтичну комедію й на закордонному кіноринку. І водночас популярний співак і режисер, схоже, поринув у роботу над іншим фільмом. Зізнався, що там уже не буде Дзідзя, а треба чекати на цілком іншу історію. Від глядачів сподівається на заряд позитиву, довіри. У Тернополі такий вияв схвальності від поціновувачів його нового фільму отримав. Більше того, тут Михайлові Хомі та знімальній групі вистелили червону доріжку, організували селфі, аукціон, на якому виставили як лоти – труси й сорочку головного персонажа кінострічки.