Запастися водою у Кримському зараз ціла проблема. Фото автора.

Звичайна для Кримського картина – люди набирають по п'ять-шість п'ятилітрових бутлів води. Черга, сміх, лайка. Воду наливають зі шлангу. Пояснюють, що якийсь хазяїн (добра людина!) пробив собі свердловину і дозволяє односельцям набирати води й собі. Та все одно тягати важкі бутлі доводиться за кілька сотень метрів від дому. Інакше поки ніяк. Старий водогін не діє «з самого початку війни», як тут звикли відміряти час.

«Старий водогін обслідували: труби настільки проіржавіли, що воду ними пускати неможливо. Робити новий водогін населенню економічно не вигідно, краще мати свердловину у кожному дворі», – стверджує голова Новоайдарської РДА Віктор Сергієнко.
На його думку, тоді кожен господар буде сам вирішувати, скільки йому потрібно води, чи вистачить на це коштів.

«На жаль, у нас не всі люди добросовісні: одні платять за воду, інші – ні. Часто-густо виникає заборгованість по електроенергії. Електрики приїхали і одрізали лінію: й усі люди – без води. А так платить кожний – за себе», – розмірковує Віктор Сергієнко.

Жителів Кримського вже начебто переконали у перевагах такого підходу. Міжнародні організації запевнили, що допоможуть встановити свердловини у кожній оселі, яка цього потребує, і то буде безкоштовно для людей.
«
Вони оплачуватимуть лише користування водою: скільки витратили – стільки й оплатять», – розповідає про «водні» плани Віктор Сергієнко.
За його словами, днями проведено відповідний тендер, і «через місяць, маємо надію, почнуться роботи».

Іванка МІЩЕНКО,
для «Урядового кур'єра»